Door de nauwe samenwerking tussen MARIN, medewerkers MARIN en inwoners wekken inmiddels 215 huishoudens duurzame stroom op bij MARIN met 2800 zonnepanelen.
Door de nauwe samenwerking tussen MARIN, medewerkers MARIN en inwoners wekken inmiddels 215 huishoudens duurzame stroom op bij MARIN met 2800 zonnepanelen. (Foto: MARIN)

Derde Coöperatief zonne-energieproject bij MARIN

Coöperatie Marin op Zon II heeft aan Atama Solar Energy opdracht verstrekt voor de realisatie van inmiddels het derde collectieve zonne-energiesysteem bij het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). Het wordt geplaatst op het grote dak van het Offshore Basin. MARIN stelt het dak van deze maritieme testfaciliteit gratis ter beschikking en 65 inwoners en medewerkers van MARIN verenigd in Coöperatie Marin op Zon II investeren in de zonnepanelen.

WAGENINGEN - Door de nauwe samenwerking tussen MARIN, medewerkers MARIN en inwoners wekken inmiddels 215 huishoudens duurzame stroom op bij MARIN met 2800 zonnepanelen. Het nieuwe derde zonnestroomsysteem van 968 zonnepanelen heeft een totaalvermogen van 270kW en gaat naar schatting ruim 240.000 kWh zonnestroom per jaar opbrengen, hetgeen overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van 70 huishoudens. Het zonnestroomsysteem van Marin op Zon II is het derde collectieve zonnestroomsysteem dat bij MARIN door burgers gerealiseerd is. Na de informatiemiddag in juli dit jaar was het project binnen twee weken volgetekend door geïnteresseerden die op de wachtlijst stonden. Begin augustus had de coöperatie het benodigde investeringsbedrag op de rekening staan en nu is de opdracht voor de realisatie verstrekt.

Stephan Brinkmann, controller MARIN en bestuurder van de coöperatie, licht toe: "MARIN heeft inmiddels vier jaar goede ervaringen met coöperaties die zonne-energiesystemen op de daken van MARIN exploiteren. Er worden over en weer goede afspraken gemaakt en er wordt een opstalrecht gevestigd voor de coöperatie. Daarom heeft MARIN besloten ook het laatste voor zonne-energie geschikte dak op het Offshore Basin gratis ter beschikking te stellen aan Coöperatie Marin op Zon II, zodat ook op dit dak werknemers van MARIN en inwoners van Wageningen konden investeren in zonnepanelen."

Frank Zegers, bestuurder van Coöperatie Marin op Zon II, vult aan: "Zonne-energie ontwikkelt zich snel in Wageningen, veel mensen laten zonnepanelen plaatsen op hun huis om zo zelf zonnestroom op te wekken. Voor de mensen die helaas geen geschikt dak hebben om zelf zonnepanelen te laten plaatsen, bieden wij een alternatief aan. Uit de grote belangstelling in eerdere projecten, maar ook voor dit derde project, merken wij dat er een grote behoefte is aan de mogelijkheid om deel te nemen aan een coöperatief zonne-energieproject."

Meer berichten