Mats, kinderburgemeester van Wageningen


Mats, kinderburgemeester van Wageningen

De 11-jarige Mats van Leersum is woensdag 11 september geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van de gemeente Wageningen. De 'echte' burgemeester Geert van Rumund hing Mats de officiële ambtsketen om. De komende twee jaar gaat Mats burgemeester Van Rumund vergezellen bij diverse officiële gelegenheden. Ook hebben ze regelmatig overleg om onderwerpen te bespreken die belangrijk zijn voor kinderen in Wageningen.

WAGENINGEN - Vorig jaar zomer stuurde Mats een mail naar burgemeester Van Rumund met de vraag waarom Wageningen nog geen kinderburgemeester had. Van Rumund nodigde hem daarop uit voor een gesprek. "We waren er zelf al over aan het nadenken, omdat we als gemeente kinderrechten hoog in het vaandel hebben staan. Ik heb Mats daarom uitgenodigd om het idee te bespreken en al snel waren we het er over eens dat we het moesten gaan doen. En vanwege zijn enthousiasme en betrokkenheid bij Wageningen stelde ik voor dat Mats dan de eerste kinderburgemeester moest worden. Samen met Mats, zijn moeder, de Jongerenraad en Kinderkracht hebben we vervolgens een plan voor de komende twee schooljaren gemaakt."

Bezoeken en werkoverleg
De kinderburgemeester gaat burgemeester Van Rumund helpen bij representatieve taken, vooral als daar kinderen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, de Koningsspelen, het uitreiken van de Wageningse jeugdlintjes, de Schoolsportolympiade en het nationaal schoolontbijt. Ook hebben ze regelmatig overleg. Mats kan dan vertellen wat hij om zich heen hoort van andere kinderen en welke ideeën er bij de Wageningse kinderen leven.


Trots en blij
Mats is zelf trots en blij dat hij de eerste kinderburgemeester van Wageningen mag zijn. "Ik vind Wageningen een hele leuke stad om in te wonen. Er zijn veel inwoners, het is gezellig en er is van alles te doen. Er zijn veel mensen actief om leuke dingen te organiseren." Toch zijn er volgens Mats dingen die beter kunnen. "Ik hoop dat ik als kinderburgemeester kan zorgen dat een paar van dingen de komende jaren ook echt beter gaan worden. Zo is het soms gevaarlijk op straat omdat er heel veel studenten zijn die allemaal tegelijk op de fiets rijden. Bij nieuwe speeltuinen in de buurt is het belangrijk dat kinderen vooraf kunnen denken, zodat er leuke speeltoestellen voor ons komen. Op alle scholen in Wageningen zouden moestuintjes moeten komen, dat is leerzaam en gezond. En alle scholen moeten er voor zorgen dat het afval in de buurt van de scholen wordt opgeruimd, zodat de buurt mooi schoon blijft."


Mailadres voor ideeën
Mats roept alle kinderen in Wageningen op, om als ze goede ideeën hebben over wat er anders en beter kan, dit aan hem door te geven. Dat kan via het speciale e-mailadres kinderburgemeester@wageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden