Bestuurder André Kok reikt de eerste thuisraadpas uit voor verpleeghuisbewoners
Bestuurder André Kok reikt de eerste thuisraadpas uit voor verpleeghuisbewoners Businessbeeld

Eigen budget verpleeghuisbewoners Opella versterkt zeggenschap over dagelijks leven

20 april 2022 om 14:41 Lokaal Deel je nieuws

Verpleeghuisbewoners van Opella en hun naasten krijgen sinds dit jaar een eigen budget. Dit kunnen zij naar keuze inzetten ten gunste van bewoners die met elkaar een woning delen. Deze ‘thuisraadpas’ biedt verpleeghuisbewoners de mogelijkheid zelf geld uit te geven aan zaken die zij belangrijk vinden in het dagelijks leven.  

Bestuurder André Kok van Opella reikte in Bennekom de eerste thuisraadpas uit. Hij deed dat bij de thuisraad voor mensen met dementie op jonge leeftijd, aan bewoner Martin en zijn partner Carin. Martin is enthousiast: “We kunnen het geld uitgeven aan groene containers, zodat we afval kunnen scheiden. En ik zou ook graag met z’n allen een attractiepark bezoeken.” Ook Carin heeft wensen genoeg: “We droomden kort geleden zonder grenzen over wat we zouden willen voor de mensen met dementie op jonge leeftijd. Deze pas geeft ons een kans om iets van deze dingen ook echt te organiseren.”

Zeggenschap versterken
Opella vindt het belangrijk dat mensen die in een verpleeghuis wonen, net als ieder ander, zoveel mogelijk hun eigen beslissingen kunnen nemen over hun dagelijks leven. Bestuurder André Kok vindt het budget een logische stap. “Hiermee wordt (mede)zeggenschap van onze bewoners nog verder versterkt.” Een thuisraad bestaat uit bewoners en/of hun vertegenwoordiger en medewerkers van de woning. Samen maken zij afspraken over onderwerpen die van belang zijn in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld over hoe de dag wordt ingericht, over omgaan met elkaar en over veiligheid. Bekijk animatie op www.opella.nl/medezeggenschap

Ten gunste van bewoners
Iedere thuisraad mag het budget naar eigen inzicht besteden, belangrijkste punt is dat het ten goede komt aan de bewoners en het samenleven. Het kan een kleine aanschaf zijn, zoals een wekelijkse bos bloemen of  aankleding van de woning. Thuisraden kunnen de 1000 euro per woning ook gezamenlijk besteden aan een grotere uitgave, bijvoorbeeld een fietslabyrint voor virtuele fietstochten.

Opella heeft zes verpleeghuizen: de Baronie, Machtella en Walraven in Bennekom, Torckdael in Wageningen, de Honskamp in Lunteren en Metje in Harskamp. Voor iedere woonkamer op deze locaties komt een thuisraadpas beschikbaar. Opella biedt naast verpleeghuiszorg onder andere ook wijkverpleging, revalidatie, hulp bij het huishouden, observatie, maatschappelijke dienstverlening en zorg in de laatste levensfase.
Meer informatie: www.opella.nl.

advertentie
advertentie