Roeland Janssen: “Men krijgt een voedselpakket mee. Die gaat naar de Voedselbank"
Roeland Janssen: “Men krijgt een voedselpakket mee. Die gaat naar de Voedselbank" Jan Boer

Voedseltransport op de fiets

21 april 2022 om 08:47 Overig

Leerzame tocht van Wageningen naar Rhenen

WAGENINGEN Op zaterdag 30 april is er een educatieve fietstocht op een historische route tussen Wageningen en Rhenen. Op 30 april 1945 werden er tijdens een voedselconferentie in Achterveld afspraken gemaakt over de Operatie Faust, een grootscheeps voedseltransport over de weg naar het hongerende westen, waarbij grote voorraden werden opgeslagen langs de Nude (N225) in Wageningen, dat toen op de grens lag van bezet en bevrijd gebied.

Jan Boer

Er is een routegids uitgebracht met deze historische route, die langs meerdere plaatsen voert en herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Vanuit museum De Casteelse Poort is Roeland Janssen verantwoordelijk voor de fietsroute, die op 30 april op eigen gelegenheid afgelegd kan worden tussen Wageningen (De Casteels Poort) en Rhenen (Stadsmuseum Rhenen). 

Roeland Janssen, vanuit het Wageningse museum bij het gebeuren betrokken: “In 1945 kwam het voedsel uit Brabant, Limburg en uit Ede. Over de weg transporteren was het meest effectief. Met name Theo Guiking heeft ervoor gezorgd, dat er goede documentatie over de voedseltransporten kwam. Het voedsel moest naar bezet gebied gebracht worden. Dat ging met burgerlijke voertuigen”. In een rij van ruim anderhalve kilometer lang lag het voedsel langs de Nude opgestapeld. “Er moest goed overlegd worden tussen de Duitsers en de geallieerden, in dit geval de Canadezen. Bij boerderij Noda was een coördinatiecentrum. “De voedseltransporten zijn prima gelukt. De Grebbeberg was de enige geschikte plek om met zware vrachtwagens langs te komen. Het Binnenveld was toen erg drassig”. Mensen, die willen deelnemen aan deze historische fietstocht over de voormalige frontlijn, kunnen zich aanmelden via e-mail: boekjefaust@casteelsepoort.nl. 

VOEDSELPAKKET Roeland Janssen: “Men krijgt een voedselpakket mee op de fiets, die men aan het einde van de tocht af moet geven bij het Stadsmuseum Rhenen. Daar staat een bus van de Voedselbank, die ervoor zorgt, dat de pakketten een goede eindbestemming krijgen”. Onderweg wordt op drie plaatsen belangrijke informatie gegeven over hoe het in de oorlog ging. De fietstocht begint bij De Casteelse Poort (voedselpakketten ophalen), voert langs de haven (uitleg over evacuatie van Wageningen). 

Bij boerderij Noda geeft Theo Guiking uitleg over de transporten en zijn er filmpjes. Bij de Grebbeberg wordt stilgestaan bij de slag om de Grebbeberg. In het Rhenense Stadsmuseum zijn diverse memorabele zaken. Het begint om 12u. Rond 13u zit men op de fiets. Om 17u sluit het Stadsmuseum. 

GREBBEBERG Onderaan de Grebbeberg staan scouts (Rowans), die fietsers een handje kunnen helpen de berg op. Kosten tien euro. Kinderen tot dertien mogen gratis mee. Iedere deelnemer krijgt een evacuatiepakketje voor zichzelf mee om de eerste tijd goed door te komen… Roeland Janssen: “Denk van tevoren even goed na hoe je de voedselpakketten met inhoud veilig op je fiets denkt mee te kunnen nemen..!”

advertentie
advertentie