Toon Rijkers: "Realiseer je dat de natuur dichter bij je in de buurt komt en zich daaraan aanpast. Dat wil ik laten zien in mijn werk"
Toon Rijkers: "Realiseer je dat de natuur dichter bij je in de buurt komt en zich daaraan aanpast. Dat wil ik laten zien in mijn werk" Jan Boer

Gevelreliëfs in Buitenoord

20 april 2022 om 13:47 Overig

Vreemde dieren in nieuwe woonwijk

WAGENINGEN - De graanuiver, voetgans, tuinvos, fietsmuis, grachtotter: allemaal nieuwe ‘diersoorten’, die je in Kortenoord en Buitenoord kunt vinden, in de nieuwste woonwijken van Wageningen. 

Jan Boer

Ze zitten stevig in de gevels verankerd. Het zijn de gevelreliëfs, die beeldhouwer Toon Rijkers in opdracht van een projectontwikkelaar heeft gemaakt. Rijkers is van huis uit bioloog. De kunst van kijken, observeren én onderzoeken heeft hij zich tijdens studie en in het veld eigen gemaakt. Dat komt hem in zijn werk nu goed van pas. 

Zo’n vijftien jaar is hij inmiddels bezig met beeldhouwen. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Daar leerde hij de rotatietechniek, ook wel sfeertechniek genoemd. Zijn inspiratie haalt hij uit het bestuderen van de kunst én werkwijze van de oude meesters, uit de natuur en uit het zich verdiepen in de historie van mensen, gebeurtenissen en de gebouwde omgeving. Het werk van Rijkers is voornamelijk figuratief. Hij maakt sculpturen, portretten van mens en dier en bouwbeeldhouwwerk zoals gevelstenen of gevelreliëfs oftewel ‘kunst voor straatwanden’. 

BOODSCHAP Achter zijn reliëfs zit een boodschap van Rijkers: “In deze nieuwe Wageningse buurt zie je veel kunst. Er is mozaïek, glas. Overal zie je het terug. Het herinnert aan de instituten die daar gevestigd waren, zoals de vakgroep entomologie, waar deze kunst aan gerelateerd is”. Dat bracht Rijkers op een idee: “Er moest iets kunstzinnigs in Buitenoord komen. Deze nieuwste wijk is opgezet met een natuurlijke inslag. De natuur is er belangrijk, speelt er een rol. De mensen daar beseffen, dat ze dichtbij de natuur wonen. De natuur trekt steeds verder de stad in”. Met deze gedachte is hij aan de slag gegaan: “In Buitenoord ontmoeten mensen en natuur elkaar nadrukkelijk. De bewoners worden ermee geconfronteerd, dat er beesten bij hen door de straat kunnen lopen. Daarom heb ik in mijn gevelreliëfs enkele nieuwe diersoorten bedacht: de tuinvos, fietsmus, grachtotter, voetgans, straatotter”. 

DARWIN IN DE STAD De laatste exemplaren van zijn gevelreliëfs worden deze week in de gevel van twee woningen aangebracht. “Op deze manier brengen we de Binnenveldse Hooilanden, het Binnenveld en de Grebbeberg de wijk in. Besef dat de natuur steeds dichter bij je in de buurt komt. Dat is overal. Steeds meer groen in stedelijk gebied, flora en fauna weten je te vinden en passen zich aan. Mijn inspiratiebron is het boek van evolutiebioloog Menno Schilthuizen ‘Darwin in de stad’. Een briljant boek. Dat gaat over de invloed van toenemende verstedelijking op de evolutie van mens, dier en natuur. De stad als nieuw biotoop voor dieren en planten. Zo nieuw en zo anders, dat zij zich versneld beginnen aan te passen”. Toon Rijkers hoopt, dat hij door zijn werk iets bij kan dragen aan inzicht in dit proces.

advertentie
advertentie