monument op Mondriaanlaan
monument op Mondriaanlaan Wim Groeneveld

Monument op de Mondriaan verplaatsen?

22 april 2022 om 16:13 Sport Deel je nieuws

Ondanks dat ik geen uitgesproken tegenstander ben van terugplaatsing van dit monument naar zijn oorspronkelijke plaats bij het stadion de Wageningse Berg, ben ik wel van mening dat de argumenten hiervoor in ieder geval correct moeten worden weergegeven. 

De stelling namelijk dat de namen van de gevallenen niet meer aanwezig zouden zijn, komen beslist niet met de werkelijkheid overeen.
Zoals u op bijgaande foto kunt zien zijn deze prima lees-
baar op de steen aangebracht. Bovendien is het parkje waarin het beeld staat pas geheel gerenoveerd en passeren op deze plek meer mensen op leesafstand dan bij het stadion.

Ook vindt hier elk jaar een herdenking plaats, waarbij naast de nabestaanden ook vertegenwoordigers en jeugdleden van Wvv Wageningen 1911, vv WAVV, SKV, VADA en de 
gymnatiek ver. HBS en de Gemeente Wageningen aanwe-zig zijn.
Bij de eerste herdenking in 2015 heeft hier de helaas inmiddels overleden meneer Hans van Rhoon, destijds 90 jaar oud, een memorabele toespraak gehouden over de toedracht van het omkomen van zijn zwager Antonius Eimers. Bij deze oorlogshandeling was dhr van Rhoon 
zelf aanwezig, staande vlak naast zijn zwager.

Zij verhaal liet bij de aanwezige nabestaanden, de jeugdleden en  eigenlijk alle aanwezigen, incl, oud burgemeester van Rumundt,  een diepe indruk achter. Evenals het spelen van “De Last Post”.

Vanaf toen heeft er ieder jaar een dergelijke herdenking plaatsgevonden op deze plaats, georganiseerd door de Gemeente Wageningen, voorafgaande aan de 4e mei.

Kortom, zie ik nogthans geen ander argument om dit beeld te verplaatsen dan wellicht  het argument dat hij oorspron-
kelijk op de Wageningse Berg stond. 

Maar als oud FC supporter ben ik altijd bereid naar de reele argumenten te luisteren.


Wim Groeneveld

advertentie
advertentie