Wim Huijser geeft een presentatie naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Aan de wandel’.
Wim Huijser geeft een presentatie naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Aan de wandel’. Andrea Gulickx Photography

Presentatie ‘Aan de wandel’

23 april 2022 om 15:50 Overig

WAGENINGEN Op dinsdag 26 april om 20.00 uur houdt schrijver-publicist Wim Huijser in de bblthk een presentatie (toegang gratis) naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Aan de wandel’. Na vele tientallen boeken op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap, werd Huijser in de afgelopen twee jaar nadrukkelijk op het spoor van de auteur J.J. Voskuil gebracht, in wiens roman ‘Bij nader inzien’ begin jaren zestig de literaire karakters Maarten en Nicolien de Nederlandse literatuur binnenwandelden. Later waren zij te volgen in de omvangrijke romancyclus ‘Het Bureau’.

Wat Huijser vervolgens heeft gedaan, is redelijk uniek. Want met een sprong van drieëndertig jaar in de tijd laat hij de twee bestaande karakters verder uit wandelen gaan. Waar Maarten en Nicolien precies wonen en hoe oud ze zijn, is niet meer zo duidelijk. En de vraag is of ze inmiddels niet Voskuils verbeelding zijn ontgroeid. Hoewel ze zich in veel zaken nog zeer principieel opstellen, dwingt ‘de vooruitgang’ steeds vaker tot water bij de wijn. Wel reizen ze nog uitsluitend per openbaar vervoer en zijn ze geabonneerd op De Groene Amsterdammer. Ook beschikken ze over een laptop en één smartphone. Maar die maken het leven er niet heel veel makkelijker op. Desondanks lopen ze in ruim negentig korte verhalen door het ganse land. De situaties en gesprekken waarin ze onderweg verzeild raken, zijn voor elke wandelaar zeer herkenbaar. De Wageningse kunstenares Maaike Alma maakte er een serie subtiele illustraties bij.

Het is voor Huijser de eerste keer dat hij zich aan fictie heeft gewaagd. “In mijn werk was ik tot dusver altijd aangewezen op feiten en verifieerbare verhalen. Ook maak ik heel vaak gebruik van kennis die mij door anderen is aangedragen. Maar dit keer werd ik geheel meegesleept door mijn eigen fantasie. Steeds weer wilde ik weten op welk pad ze nu weer terecht zouden komen. Dat werkte bijna verslavend.” Ondertussen werkt Wim Huijser al aan een vervolg. De verwachting is dat ‘Op Pieterpad’ volgend jaar verschijnt.

Diverse wandelbloggers hebben inmiddels enthousiast op ‘Aan de wandel’ gereageerd. Het boek is een uitgave van Noordboek en verkrijgbaar in elke boekhandel. 

advertentie
advertentie