De vier auteurs op onderzoek samen met kerkelijk bouwhistoricus Albert Reinstra.
De vier auteurs op onderzoek samen met kerkelijk bouwhistoricus Albert Reinstra. Petra Kloosterman

Boek over historie Westberg

28 april 2022 om 15:11 Overig

Een monumentaal Wagenings erfgoed

WAGENINGEN Romeinse kampementen, woeste Vikingen, priesteressen met brandende karrewielen, processies en een oude nederzetting bovenop de berg. Er gaan veel verhalen rond over de geschiedenis van de Westberg. Maar wat is nou waar en welke verhalen zijn er in de loop der eeuwen bij verzonnen? Die vraag proberen Eric van Dorland, Freerk Wiersum, Cis van Vuure en Hans Dobbe te beantwoorden in het boek ‘De Westberg, een monumentaal Wagenings erfgoed’.

De Westberg is het deel van de Wageningse berg tussen de Holleweg en de Westbergweg. Er liggen twee rijksmonumenten. Bovengronds de overblijfselen van een middeleeuwse kerk en de 19e eeuwse begraafplaats van de familie De Constant Rebecque, voormalige eigenaren van het landgoed Belmonte. Het tweede monument is ondergronds en beslaat het gehele terrein, dat bijzondere archeologische waarde heeft. Het is plek met een grote rijkdom aan historische verhalen, mythes en bijzondere archeologische vondsten. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Westberg vanaf de Romeinse tijd, via de middeleeuwen en de romantiek van de 19e eeuw, tot aan het heden. In het boek wordt onder andere beargumenteerd dat de nederzetting Oud-Wageningen niet óp de Westberg heeft gelegen, maar eerder aan de voet ervan.

Een gesprek met Eric van Dorland en Freerk Wiersum bewijst de passie van de auteurs met het onderwerp. Voor je het weet vliegen namen, jaartallen en cijfers je om de oren. In 1125 bezoekt Keizerin Mathilda Wageningen, de toenmalige kerk was geen kapelletje maar circa 27 meter lang, Bisschop Bernoldus van Utrecht had er in de 12e eeuw van alles mee te maken. In 1831 velt het onweer een oude eik waardoor er graven bloot kwamen te liggen. Archeologisch onderzoek in de 19e eeuw ontstond door persoonlijke vriendschappen.

 De auteurs zijn allen lid van de Historische Vereniging Oud-Wageningen (HVOW). Zij zijn zes jaar bezig geweest met onderzoek voordat het boek werd geschreven. In die zes jaar is flink gegraven. “Maar in de archieven hoor, niet met de schop in de grond”, lachen Van Dorland en Wiersum. “Dat mag namelijk niet omdat de Westberg een rijksmonument is.” 

Het resultaat is een prachtig boek vol met leesbare verhalen en verhelderende afbeeldingen. Het wordt dan ook van harte aanbevolen door Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis. Zij schrijft in het voorwoord van het boek: “De auteurs nemen de lezers mee op een fascinerende speurtocht naar wat we weten, wat we vermoeden, wat beslist niet kan kloppen, en wat daaruit de logische conclusies zijn. Consequent plaatsen ze wat zich hier afspeelde binnen het decor van het bredere historische toneel. De Westberg is een mooi verhaal geworden dat het verleden van dit bijzondere stukje Wageningen voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk maakt. Dat is niet alleen fijn voor Wageningers, maar voor alle liefhebbers van geschiedenisverhalen“ 

Kortom, een must have voor iedereen die Wageningen een warm hart toedraagt. De eerste exemplaren van het boek zijn dinsdagavond uitgereikt aan burgemeester Floor Vermeulen en historisch geograaf Prof. dr. Hans Renes, tijdens de ledenvergadering van de HVOW. Vanaf maandag 2 mei is het te koop bij de Wageningse boekhandels Kniphorst, Bruna en De Beschte. Het boek kost 22,50 euro, is hardcover en omvat 152 pagina’s. Het boek bevat tal van foto’s en kaarten. De welbekende Wageningse tekenaar Henk van Ruitenbeek heeft in zijn kenmerkende stijl ook een aantal tekeningen verzorgd.

advertentie
advertentie