De vertegenwoordigers van de vier betrokken, samenwerkende partijen onthullen samen het nieuwe spandoek aan de gevel
De vertegenwoordigers van de vier betrokken, samenwerkende partijen onthullen samen het nieuwe spandoek aan de gevel Jan Boer

Bewoners blij met renovatie

28 april 2022 om 09:12 Overig

Julianastraat: mooie toekomst komt dichterbij

WAGENINGEN De bijzondere huizen in de Julianastraat worden gerenoveerd, maar ze behouden wel hun historische karakter. De gevels van wat vroeger arbeiderswoningen waren blijven zoals ze nu zijn. Dat is bijzonder goed nieuws voor alle bewoners van de ruim zeventig woningen, die in 1914 werden gebouwd. 

Jan Boer

Dat gebeurde, omdat in die tijd de woningen van arbeiders in het algemeen zeer slecht waren, een heuse smeerboel. De Vereniging Volkswoningbouw kocht enkele percelen, waarop de woningen werden gebouwd. De Julianastraat als eerste straat van het Rode Dorp was een feit. De huizen kwamen schadevrij de oorlog door. In de laatste veertig jaar werd er amper iets aan onderhoud gedaan. Dat is nu voorbij. Vier instanties hebben zich beziggehouden met vernieuwing: de bewoners, eigenaar de Woningstichting, de gemeente Wageningen en een paar Erfgoedverenigingen. 

Op één lijn
Na een tijd van veel vijven en zessen zit men nu op één lijn en gaat men de monumentale renovatie tegemoet. Annelies Barnard is directeur van de Woningstichting, de eigenaar van de woningen: “De afgelopen jaren is een lange zoektocht geweest met en naar elkaar. Het was moeilijk om tot elkaar te komen, maar we hebben samen meters gemaakt. We maakten plannen: gaan we voor behoud, renovatie of nieuwbouw? Samen met de inzet van de bewoners onderzoeken we nu hoe we tot renoveren kunnen komen met behoud van het monumentale karakter van de buurt. Dit is een buurt waar men naar elkaar omziet. We gaan nu het karakter van deze buurt bewaren en we maken er iets moois van! Deze buurt sluiten we in de armen!”

Bewonerscommissie
Bries Heijnen vertegenwoordigt de bewonerscommissie: “Ja, dit maakt me emotioneel! Met name burgemeester Geert van Rumund en wethouder Anne Janssen hebben zich er enorm hard voor gemaakt. De Erfgoedverenigingen hebben samen een monumentenverzoek ingediend. Dit is waar we met iedereen jarenlang voor hebben gevochten. In gesprek met de Woningstichting hebben we de wens van de bewoners duidelijk overgebracht om het historische karakter van de straat als waardevol te zien en zodanig te renoveren met inspraak van de bewoners”. Dat laatste is toegezegd door de Woningstichting. De bewoners mogen een tekening inleveren met daarop ingetekend hoe ze hun woning graag gerenoveerd willen zien. Daar wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Richard van Vliet vertegenwoordigt namens de zieke wethouder de gemeente: “Er zijn maar weinig historische straten in de stad als de Julianastraat. De gemeente wil graag het historische karakter van deze buurt behouden en zal daar bij het inrichten van de openbare ruimte rekening mee houden. Het budget daarvoor is inmiddels veilig gesteld. Deze buurt verdient een mooie omgeving”. De nieuwe monumentale Julianastraat is onderweg naar het Rode Dorp….

advertentie
advertentie