Thera Westerhoud.
Thera Westerhoud.

‘In 2045 willen we ook 100 jaar vrijheid kunnen vieren’

28 april 2022 om 10:51 Overig

Na twee jaar afwezigheid keren het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival dus weer terug in de Wageningse straten. Toch gaat het er volgens Thera Westerhoud dit jaar, maar zeker ook de komende jaren anders uitzien. 

Door Kees Stap

‘Wij bestaan niet zonder die honderden vrijwilligers’

“We zijn al een paar jaar bezig om het verhaal van de vrijheid toekomstbestendig te maken. We moeten het verhaal van de vrijheid het jaar rond eindeloos vertellen, anders verliezen we de aandacht. En we willen er juist voor zorgen dat we ook in 2045 100 jaar vrijheid kunnen vieren.”
De oorlog in Oekraïne bewijst volgens Westerhoud nog maar eens hoe belangrijk het is om het verhaal van de vrijheid te blijven vertellen. “Het maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren. Daarom moeten juist wij in Wageningen er constant aandacht aan besteden.”
Volgens Westerhoud moet die aandacht zowel landelijk, regionaal als lokaal zijn. “Om onze boodschap langdurig uit te dragen, moeten we een landelijke uitstraling hebben. Maar we mogen ook het lokale niet vergeten. Wij bestaan namelijk niet zonder de Wageningers en die honderden vrijwilligers. Zo ben ik erg blij dat de 4 Meiwerkgroep weer deel uitmaakt van Wageningen45.”Vorig jaar ontstond er onrust toen het leek alsof Defensie zijn handen aftrok van het Bevrijdingsdefilé. Inmiddels is de rust op dat gebied weer terug. Er is een meerjarige afspraak getekend. “Voor ons erg belangrijk”, zegt Westerhoud. “We zijn juist bezig om te kijken hoe we het defilé toekomstbestendig kunnen maken. Er komen dit jaar nog veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat zou wel eens de laatste keer kunnen zijn. Daarom gaan we nu, maar zeker ook de komende jaren ook actief dienende veteranen een warm welkom bieden. Wageningen is gastheer voor hen en daar zijn we trots op!”
Hoewel het de afgelopen twee jaar improviseren en experimenteren was, werd inhoud van het programma landelijk zeer gewaardeerd. “Via de social media hebben we een enorm bereik gekregen, juist ook bij de jeugd”, legt Westerhoud uit. “Maar ook de reguliere media heeft het opgepikt. Bijvoorbeeld de muzikale Tour van de Vrijheid. Daarin ontmoeten artiesten van nu mensen voor wie de oorlog grote impact heeft gehad. Dat wordt nu van 2 t/m 6 mei elke avond uitgezonden op NPO 2. Op 4 mei komt het programma op het 5 Meiplein voorafgaand van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur live bij de NOS. Dat deden ze altijd vanuit Amsterdam, maar ze hebben nu zelf ook ingezien dat dat vanuit Wageningen veel logischer is. Ik adviseer de Wageningers trouwens om dat spektakel op tv te bekijken. De mogelijkheden op het 5 Meiplein zijn beperkt, thuis kun je het veel beter ervaren.”

advertentie
advertentie