Afbeelding

Unieke beleving bij Vrijheidsconcert Rotary

30 april 2022 om 13:58 Overig

Eindelijk was het zover: Na twee jaar uitstel door corona zaten de Nederlandse Marinierskapel en het Duitse Musikkorps der Bundeswehr op Koningsdag 2022 op het podium. Voor een goed gevulde zaal in de Junushoff speelden zij de sterren van de hemel bij Het Vrijheidsconcert. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, zo benoemde ook burgemeester Floor Vermeulen in zijn speech vóór het concert. Hij sprak zijn woorden in drie talen: naast Nederlands in het Duits en Engels, als gebaar naar het diverse publiek.

Verrassend repertoire
Met zichtbaar plezier werd gemusiceerd; het publiek kon genieten van een afwisselend programma met een fantastische kwaliteit. Het Musikkorps startte. Iedereen stond op en het orkest speelde het Wilhelmus, dat zette direct de geladen en betekenisvolle sfeer van het concert neer. De Marinierskapel na de pauze startte hun optreden met het Duitse volkslied. De orkesten lieten zich beide echter ook van een hele andere kant zien. Zo excelleerden de Duitsers met een arrangement van de West Side Story. De Nederlanders swingden de pan uit met bigbandmuziek zoals het stuk High Hopes, met de geweldige zanger Dennis van Aarssen die de zaal opzweepte.

Bijzonder publiek
Het publiek was anders dan anders. Naast de muziekliefhebbers zaten er zo’n 175 vluchtelingen in de zaal. Zij ontvingen een vrijkaartje voor het concert. De reacties van deze genodigden waren hartverwarmend. Sommigen kwamen wat onwennig de Junushoff binnen, mogelijk niet gewend aan concertbezoek, of in ieder geval niet in Nederland. De sfeer werd steeds losser en er werd genoten. Ze vonden het ‘tremendous’, ‘Soooooooooooooooooooooooo wonderful’, ‘amazing’ etc. De meesten hadden nog nooit zoiets meegemaakt.

Speeches
Vóór het concert werd gespeecht door de burgemeester en door voorzitters van de organiserende Rotaryclubs: Hans de Nijs (Rotaryclub Wageningen) samen met voorzitter Marga Radermacher (Rotaryclub Wipperfürth-Lindlar / Romerike Berge). De opbrengst van dit benefietconcert gaat naar Covax, zodat mensen in hele wereld toegang krijgen tot het vaccin tegen Covid-19. Marga Radermacher verwoordde het belang van vrijheid en verbroedering prachtig. Een sidering ging door de zaal en een applaus steeg op, toen zij zich tot de vluchtelingen richtte en hen nadrukkelijk welkom heette. Na het concert gingen bezoeker en musici nog naar het Theatercafé voor een drankje en om even na te praten. Gedurende de avond gonsde het al rond: dit concert is zeker voor herhaling vatbaar. Meer lezen op www.rotarywageningen.nl/unieke-beleving-bij-vrijheidsconcert-rotary/

advertentie
advertentie