Het publiek verdrong zich bij de deur voor het concert van Benjamin Herman, Timothy Banchet en Jasper Somsen.
Het publiek verdrong zich bij de deur voor het concert van Benjamin Herman, Timothy Banchet en Jasper Somsen. (Foto: Robbert Kamphuis)

Dringen voor belachelijk goede jazz

Door Kees Stap

Enigszins beduusd, maar zeer tevreden blikken Jasper Somsen en Robbert Kamphuis terug op het eerste concert van Jazz in Wageningen in het nieuwe seizoen. "De zaal in Loburg was stampvol voor het optreden van Benjamin Herman en Timothy Banchet. De mensen stonden te dringen voor de deur, er werden zelfs speakers op straat geplaatst. Heerlijk dat jazzmuziek in Wageningen zo leeft."

WAGENINGEN - Negen jaar geleden stonden Somsen en Kamphuis aan de wieg van de Stichting Jazz in Wageningen. Hun droom? De allerbeste wereldberoemde jazzmusici naar Wageningen halen. En die droom hebben ze waar gemaakt. "We wilden graag een duurzame bijdrage leveren aan het culturele klimaat van de stad. Wij vonden dat een fatsoenlijke stad niet zonder goede muziek kan."


Champions League

Hoe slagen ze er in om belachelijk goede musici, zoals ze het zelf noemen, naar Wageningen te halen? "In het begin hielp dat Jasper, die zelf jazzbassist is, mensen in het wereldje kende", weet Kamphuis. "Na een paar optredens wisten de agenten van de musici dat het hier goed toeven is voor hun artiesten. Inmiddels bellen Amerikaanse agenten ons of we nog een concert willen regelen. Dat hebben we bereikt door de muzikanten centraal te stellen en in de watten te leggen. We zorgen voor goede apparatuur en we werken bijvoorbeeld samen met de geluidstechnicus van het BIM-huis in Amsterdam. Zo hebben we bijvoorbeeld artiesten als Ron Carter en Richard Bona naar Wageningen weten te halen. En dat is echt de Champions League van de jazzmuziek." Vier keer per jaar is onder de noemer 'Jasper Somsen invites' een concert in Café Loburg. Ook zijn er soms optredens in de bblthk en in Impuls op de Campus van de WUR. Gemiddeld zes keer per jaar is er een concert van internationale jazzgrootheden in Theater Junushoff. De sessies in Loburg zijn gratis, voor de andere optredens wordt een bescheiden toegangsprijs gevraagd. Dat lukt, omdat Jazz in Wageningen wordt gesteund door sponsoren en vrienden. "En niet te vergeten door een groep enthousiaste vrijwilligers", weet Kamphuis. "Door veel samen te werken en mensen bij elkaar te brengen, kan zoiets als Jazz in Wageningen slagen. Wij willen de muzikanten en geluidstechnici in de watten leggen. Zij zijn dan ook de enigen die er iets aan verdienen."
 

Jazzfestival

Welke dromen willen Somsen en Kamphuis nog waarmaken met Jazz in Wageningen? "Jasper gaat zich meer richten op zijn eigen muzikale carrière, maar het bestuur van de stichting is aangevuld met verse nieuwe krachten", aldus Kamphuis. "Het zou mooi zijn als we meer studenten voor onze concerten en onze organisatie weten te interesseren. En we gaan kijken of we het jazzfestival terug kunnen, maar dan wel eentje met ons soort jazz."

www.jazzinwageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden