Afbeelding

Zonnig Wageningen koestert de vrijheid!

5 mei 2022 om 11:07 Overig

Wageningen, 05-05-2022 – Vanuit Wageningen is op 5 mei devrijheidsboodschap door Nederland verspreid. 1.500 lopers uit 80 loopgroepenbrachten het Bevrijdingsvuur door heel Nederland. Na een waardige NationaleHerdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé ging hetBevrijdingsfestival Gelderland van start. In de Stad der Bevrijding kwamen90.000 tot 95.000 mensen samen om de vrijheid opgetogen te koesteren. Eendag waarin de vrijheidsboodschap prominenter dan ooit aanwezig was. Op 5mei, en eerder ook op 4 mei met een Benefiet Herdenkingsconcert –Wageningen voor Oekraïne, was er veel aandacht voor de kwetsbaarheid vanvrede en veiligheid. En voor hoe we samen verantwoordelijk zijn om de vrijheid te koesteren.

image
Donnie - Ambassadeur van de Vrijheid
image
Vrijheidsvuur Wageningen 2022

14 podia door de stad, een gevarieerde programmering en het zonnigevoorjaarsweer zorgden voor een gemoedelijke sfeer op Bevrijdingsdag. Vanuit eerdere edities bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. Met eenpodium voor veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastigecoronaperiode achter de rug hebben. Bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL brachten vele duizenden bezoekers samen bij het WICC-terrein. In het Arboretum was er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen uit het Bevrijdingsdefilé aan te gaan in ‘Veterans stories shared’. Later op de avond werd een man op het Salverdaplein gereanimeerd. Hij is weer aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht, waarna de programmering op dit plein is gestaakt.

imageimage
Bevrijdingsdefilé Wageningen 2022

Voor Floor Vermeulen was het de eerste editie van 4 en 5 mei als burgemeester vanWageningen: “De vrijheidsboodschap is urgenter dan ooit, het is daarom goed datzoveel mensen weer samen konden komen op 4 en 5 mei. Wageningen blijft ook in de rest van het jaar die boodschap verkondigen”. Hoe blijven we samen het verschil maken? Toon Van Asseldonk, voorzitter Wageningen45: “Dat vraagt offers, dat vraagt solidariteit, dat vraagt uithoudingsvermogen, dat vraagt beschaving, samen maken we het verschil voor onze Vrijheid!”

Via de website blijf je het hele jaar op de hoogte van het Wageningen45-programma! Zo is er komende zondag een Vrijheidscollega met Lale Gül,aanmelden kan hier: https://vrijheidscolleges.nl/programma/142/lale-gul

advertentie
advertentie