Bewoners in Benedenbuurt kunnen van het aardgas af

11 mei 2022 om 22:04 Overig

WAGENINGEN In de tijd waarin gasprijzen stijgen en de wens leeft om onafhankelijk te worden van Russisch aardgas, ligt er voor bewoners van de Benedenbuurt een bijzonder aanbod klaar: zij kunnen van het aardgas af. Een warmtenet dat gevoed wordt met de warmte van een gezamenlijke warmtepomp in de eigen buurt gaat iedereen die zich aansluit van duurzame warmte voorzien. 

Het initiatief, dat ontstond tijdens een klimaatstraatfeest, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professioneel warmtebedrijf waarvan de bewoners mede-eigenaar zijn. Deze week ontvangen eigenaren van koopwoningen het aanbod om klant te worden. In de loop van de maand volgt het aanbod voor woningeigenaren met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en kort daarna worden ook de huurders van de Woningstichting geïnformeerd.

De warmte zal worden opgewekt aan de Dolderstraat 88, de voormalige korfballocatie. Daar haalt een grote warmtepomp op een slimme manier warmte uit de omgevingslucht. Een leidingstelsel transporteert water van ‘s zomers 60 graden en ‘s winters 70 graden naar de woningen. Bewoners kunnen hun bestaande radiatoren en vloerverwarming blijven gebruiken, op dezelfde wijze als ze dat nu ook doen. Wel moeten huishoudens die volledig gasloos willen worden en nu nog op gas koken, de overstap maken naar elektrisch koken. Het warmtenet wordt aangelegd in het gebied tussen de Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en Ritzema Bosweg.

Niet alleen de warmte, ook het initiatief komt uit de eigen wijk. Zes jaar geleden ontstond het idee om met de wijk van het aardgas af te gaan. De bewoners hebben zich verenigd in coöperatie WOW (Warmtenet Oost Wageningen) en vanaf dat moment is de groep betrokken buurtbewoners gestaag doorgegroeid, tot 140 leden nu. Wethouder Anne Janssen: “Wij als gemeente zijn heel erg trots op dit initiatief, omdat het ontstaan is voor en door bewoners. Er ligt een unieke en eenmalige kans.” Samen met coöperatie WOW heeft de gemeente gezocht naar een betrouwbare partner om het warmtenet aan te leggen en te beheren. Die is gevonden in Kelvin. Dit bedrijf uit Den Bosch heeft al ervaring met warmtenetten in Geleen, Arnhem en Houten. Coöperatie WOW, de gemeente en Kelvin zijn samen eigenaar van het warmtenet. Alle bewoners die klant worden, worden ook meteen lid van de coöperatie. Zo wordt het warmtenet van iedereen.

“Dit aanbod is financieel heel aantrekkelijk. Iedereen kan zonder grootschalige investering meedoen”, vertelt buurtbewoner en initiatiefnemer Wanka Lelieveld. “Wij hebben verschillende duurzame technologieën onderzocht en daaruit bleek dat een gezamenlijke warmtepomp de beste optie was, ook financieel. Dankzij onze koploperspositie in Nederland kunnen we gebruikmaken van de nationale subsidie ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijken’. Ook hebben we het voordeel dat het warmtenet gelijktijdig met het nieuwe riool wordt aangelegd. Zo kunnen we aanzienlijk besparen op de kosten voor het graafwerk.”

Voor eigenaren van koopwoningen geldt dat hun aansluiting op het warmtenet kosteloos is wanneer zij zich aansluiten voor 15 juli 2022, volledig gasloos worden en een ISDE-subsidie aanvragen. Voor de warmte zelf gaan zij, wanneer ze volledig van het gas af gaan, via WOW minder betalen dan wanneer zij nu een nieuw gascontract af zouden sluiten. Een rekentool op www.warmtebedrijfwow.nl laat dat zien. Aan het precieze aanbod voor huurders en woningeigenaren met een VvE wordt nog gewerkt. De campagne ‘WOW, wij gaan van het aardgas af’ is op 3 mei van start gegaan. Inmiddels hebben de eerste bewoners zich al aangemeld als klant.

advertentie
advertentie