Foto:

75 jaar Vrijheid vieren op de fiets

WAGENINGEN - Op vrijdag 20 september verraste burgemeester Geert van Rumund in het stadhuis van Wageningen een groep Europafietsers met een oorkonde en erespeldje voor de prestatie op eigen kracht de lange weg van Normandië naar Nederland, die geallieerde strijdkrachten in '44-45 hebben gevolgd, ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding te fietsen.

Op 20 augustus vertrokken vijftien deelnemers naar Utah Beach, om daar de 30 daagse fietstocht te beginnen, terwijl op 14 september nog een twintigtal anderen in Bastogne aansloten om hen de laatste zes dagen te vergezellen.
De rode draad (of eigenlijk de ketting) was de 'Voie de la Liberté', een met anderhalve meter hoge zuilen gemarkeerde route van Ste.Mere Eglise in Normandie naar Bastogne in de Belgische Ardennen, een 1347 kilometer lang lint als monument voor de bevrijding. Op de weg verder naar Wageningen voerde de route langs de Slag bij Aken, bij Susteren/Echt, Overloon en Gennep (operatie Veritable).

Namens de stad Wageningen werden bij lokale ontmoetingen onderweg in 26 steden een pakket 'FreedomFlame Tulips' aangeboden, die zowel bij planten als bloeien voor extra aandacht zal zorgen. Deze speciaal ontwikkelde tulp werd vorig jaar in Wageningen gedoopt.

In dit project onder de naam Velopalise, dat staat voor Paix, Liberté en sécurité (vrede, vrijheid, veiligheid) hebben de fietsers een traject van 1800 kilometer afgelegd in een vergelijkbaar tempo van toen. Door op eigen kracht die afstand te overbruggen werden de nodige inspanningen ervaren, zo af en toe moest er ook gelopen worden, maar het gevoel de vrijheid te vieren overheerste. Door onderweg de vredesboodschap namens Wageningen uit te dragen en deze te versterken met de tulpenbollen, ontstonden mooie contacten, waarbij in enkele steden ook lokale deelnemers aansloten om een deel van de route mee te fietsen.
Hoewel de route een militair karakter heeft, immers de weg van de legers werd gevolgd, werd juist bij de lokale ontmoetingen aandacht gevraagd voor burgerslachtoffers, een vaak vergeten groep, die geen eigen organisatie kent, maar gespreid in min of meer kleinere gebeurtenissen, wellicht de grootste groep slachtoffers van oorlogsgeweld vormt.
Meer informnatie en een dagelijks verslag is te vinden op www.velopalise.nl.

Meer berichten