Ondanks haar heimwee, pakt Annie van Gansewinkel graag haar koffer voor een nieuwe reis. (foto: Kees Stap)
Ondanks haar heimwee, pakt Annie van Gansewinkel graag haar koffer voor een nieuwe reis. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Annie gaat op reis met heimwee

Door Kees Stap

Heimwee. Veel mensen herkennen het verschijnsel. Ook Annie van Gansewinkel heeft er soms last van. Maar het belemmert haar niet om de deur uit te gaan en te reizen. Wel is heimwee het thema van haar nieuwe kinderboek dat deze week verschijnt.

WAGENINGEN 'Op reis met heimwee.' Dat is de titel van het nieuwe boek van Annie. Het is geen probleemboek, maar op een grappige en herkenbare manier wordt het thema heimwee in alle facetten belicht. In een mix van fictie en non-fictie vol met verhalen, informatieve stukken, gedichten, tekeningen en testjes leren kinderen dat met heimwee best te leven valt.


Nuttige en waardeloze tips

Het boek past perfect in de Kinderboekenweek die 2 oktober start met als thema 'Reizen'. Maar volgens Annie is dat toeval. "Ik was al langer met het boek bezig toen dit thema bekend werd. Ik schrijf al veel langer over heimwee. Bijvoorbeeld in mijn prentenboek 'Logeerbeer'. Ook in mijn gedichten speelt heimwee een rol. Maar ik was nog lang niet uitgepraat over dit thema. Daarom dit boek waarin ik heimwee op een informatieve en luchtige manier beschrijf. En hoewel het in eerste instantie bedoeld is voor kinderen, staan er ook voor ouders en andere volwassenen nuttige tips in. Ook waardeloze tips trouwens, dat is die leuke knipoog van het boek. Daarbij helpen ook nog eens de tekeningen van Richard Verschraagen, waar ik zelf hard om moet lachen."

Kind en volwassene

Een boek met als thema heimwee kun je alleen maar schrijven als je zelf weet wat heimwee is. Dat is bij Annie dan ook het geval. "Als kind van acht logeerde ik bij een lieve tante en oom. Toen mijn vader ietsje later kwam dan vooraf gezegd, raakte ik ineens in blinde paniek. Op stel en sprong wilde ik naar huis. Maar ook nu als volwassene ken ik het. Een fijne vakantie in goed gezelschap, en toch overvalt het me. Even thuis kunnen zijn en de geur opsnuiven. Zelfs als ik boodschappen ga doen, is er af en toe een prikje heimwee. Dat gevoel van weldadigheid als ik mijn huis weer om me heen voel. Vreemd genoeg kan ik ook heimwee hebben als ik thuis ben. Heimwee naar dat prachtige land in Afrika, naar die geweldige beleving in Nepal, maar ook nadat ik mijn familie in mijn geboorteplaats Weert gedag heb gezegd. En altijd heb ik heimwee naar de zee. Maar inmiddels vind ik het niet meer zo heel erg als ik heimwee heb. Blijkbaar heb ik er niet genoeg last van, want ik ga toch telkens weer de deur uit. Niet alleen voor boodschappen, maar ook voor echt verre reizen. Die had ik ondanks mijn heimwee niet willen missen."

'Op reis met heimwee' bevat 96 bladzijden en is voor 14,95 euro te koop in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden