Met elkaar in gesprek in de bblthk. Linksvoor Zennu Haile Michael.
Met elkaar in gesprek in de bblthk. Linksvoor Zennu Haile Michael. (Foto: )

In gesprek over inburgeren en integreren

Door Pauline Schakenbos

"We moeten meer met elkaar in gesprek over onze culturen," aldus Manuela Julien en Zennu Haile Michael. Zij houden daarom een serie bijeenkomsten in de bblthk.

WAGENINGEN - "We willen groepen een podium geven om van gedachten te wisselen over cultuur, zowel de verschillen als de overeenkomsten. Over de ervaring van mensen die net in Nederland zijn, die hier al jaren wonen of Nederlanders die met migranten te maken hebben," zeggen de Mozambikaans-Nederlandse Manuela en Ethiopisch-Nederlandse Zennu.

In de eerste bijeenkomst spraken zij over hun eigen ervaring en observaties. In de tweede sessie sprak taalkundige Siel van der Ree (82) over het omgegaan met migranten in de afgelopen eeuw. Hoe taal en begrip werkt in ons brein en in communicatie tussen culturen. Van der Ree gaf veel voorbeelden van waar het fout kan gaan, zowel in het onderwijs, als bij de overheid en in de dagelijkse omgang. Daar waren een aantal tenenkrommende missers bij. Met een aantal toetsvragen liet hij zien hoe antwoorden verschillen als je ze vanuit een andere cultuur bekijkt. Onwetendheid, maar ook de overtuiging superieur te zijn, veroorzaakte veel ellende.

De organisatoren hopen met deze serie de gesprekken op gang te brengen. "Van beide kanten is het goed om verschillen te begrijpen en te leren relativeren. Maar we willen vooral graag dat beleid en onderwijs meer recht doen aan de culturele achtergrond en gevoelens van een migrant. Zo vaak is er onbegrip en miscommunicatie, waardoor onnodig problemen ontstaan. Niemand heeft hier baat bij."

Er komen meer avonden over integreren en cultuurverschil en cultuurovereenkomst. Data zijn nog niet bekend, onderwerpen wel:
1. Succesverhalen immigranten
2. De stem van de nieuwkomers
3. Hoe inburgeren en integreren anders kan
4. Theater Dialogen met toneelgroep "Stichting Ver-Binding''

Meldt u zich aan bij Zennu Haile Michael als u belangstelling heeft. Zij houdt u op de hoogte. Tel: 0624212561, e-mail:

zennu@keercommunicatie.nl

Meer berichten