Het Calefax Reed Quintet is een van de ensembles die als gevestigde sterren terugkeren in de concertreeks van het eeuwfeest. (Foto: Marco Borggreve)
Het Calefax Reed Quintet is een van de ensembles die als gevestigde sterren terugkeren in de concertreeks van het eeuwfeest. (Foto: Marco Borggreve) (Foto: Marco Borggreve)

Eeuwfeest Kamermuziek in Wageningen

Door Pauline Schakenbos

Op 28 oktober 2019 is het precies honderd jaar geleden dat in theater Junushoff het eerste concert van Kamermuziek Wageningen plaats vond. De Stichting Kamermuziek Wageningen viert dit met een speciaal programma en extra concerten.

WAGENINGEN - Vanwege het eeuwfeest is er dit jaar een uitgebreide concertserie. Voorzitter Martien Cohen Stuart: "We hebben vooral musici uitgenodigd die ooit als 'rising star' op ons podium stonden, en nu daadwerkelijk tot de sterren behoren."

Daarnaast is er een speciaal concert waarin muziek en klimaatwetenschap samengaan, door meteoroloog Peter Kuipers Munnike en meesterpianist Ralph van Raat.

Op de dag zelf, 28 oktober, viert men het 100-jarig bestaan in de Junushoff met een speciaal concert door het vermaarde sextet 'Fuse'.

Een lijst met alle concerten vanaf 1919 is op de website te bekijken, 634 in totaal. "Het was nogal een klus, maar het is gelukt." aldus Renee ter Braake, secretaris.

"De lijst geeft een fantastisch overzicht van wie er allemaal in Wageningen hebben opgetreden in de afgelopen 100 jaar. Er zitten veel grote namen tussen, zoals de recent overleden Daniel Wayenberg, sopraan Elly Ameling, pianist Rian de Waal en violisten Herman Krebbers, Vera Beths en Emmy Verheij."

Inloopconcert

Aan het eind van het jubileumjaar is er op zaterdag 18 april 2020 een gratis inloopconcert in het Stadhuis aan de Markt. Het inloopconcert is een gebaar naar de Wageningse bevolking.

Een groot aantal Wageningse musici zal er die dag optreden. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart omlijst het geheel met carillonbespeling.

De kamermuziek concerten vinden plaats op de maandagavond in de Grote Zaal van Theater Junushoff.

U kunt een abonnement kopen via Kamermuziek Wageningen, maar losse kaartjes zijn ook mogelijk. Deze zijn te koop via de website van Junushoff of aan de zaal.

www.kamermuziekwageningen.nl

Meer berichten