Beide Stannen waren aanwezig bij de finish van Team Stanmen. (foto: Eppo Karsijns)
Beide Stannen waren aanwezig bij de finish van Team Stanmen. (foto: Eppo Karsijns) (Foto: )

700 km bikkelen voor het goede doel

Door Kees Stap

Team Stanmen heeft voor de zesde keer de mountainbiketocht Duchenne Heroes uitgereden. De editie van dit jaar ging van het Franse Haulmé via België, Luxemburg, Duitsland naar het Nederlandse Well aan de Maas.

WAGENINGEN - Het team bestaat uit dertien bikers waaronder de Wageningers Ronald en Ans Oosterhuis, Rik van Aalst en Rob Straatman. Wat het team extra bijzonder maakt is dat er voor twee jongens met Duchenne gereden wordt, allebeid met de naam Stan. Robert en Masja de Jong zijn de ouders van 'grote' Stan en ook hun dochter Noëlle rijdt voor haar broertje. De deelname van Noëlle en de acties die zij bedacht voor sponsorgeld waren zo speciaal dat ze daarvoor eerder dit jaar een Wagenings jeugdlintje ontving. Daarnaast fietst Ruben Eshuis voor zijn zoon 'kleine' Stan. Hanny Pijnenburg versterkte het team door zich als vrijwilliger in te zetten in het koksteam van de centrale organisatie. Pieter Miedema ging mee als teamondersteuning.

Team Stanmen fietst voor Duchenne

De tocht wordt gereden om geld op te halen ten behoeve van de ontwikkeling van medicijnen of behandelmethodes met betrekking tot de zeer progressieve spierziekte Duchenne Spierdystrofie. Dit is een zeldzame ziekte (1 op 3500 jongens) waarbij alle spieren geleidelijk afbreken, langzaam maar zeker verliezen ze de functionaliteit in armen en benen, daarna longen, mond en uiteindelijk is je hart ook een spier.

Duchenne Heroes is een uitdagende zevendaagse mountainbiketocht, 100 km per dag, vele hoogtemeters en alles off-road. Het doel was duidelijk: zij zetten hun gezonde spieren in voor de zieke spieren van de kinderen. Team Stanmen heeft dit jaar ruim 44.000 euro opgehaald met onder andere het verzamelen van statiegeldbonnen bij diverse lokale supermarkten, een spinningmarathon in Sportcentrum de Plataan, een bieractie bij de Vlaamsche Reus, wijnverkoop bij Heeren Van de Wijn en Duchenne Koffie bij Columbus Koffie & Thee. Duchenne Heroes heeft in zijn geheel ruim 950.000 euro opgehaald.

De start in Haulmé was miezerig maar later brak de zon door en bleef de rest van de week prominent aanwezig. Lange en soms zeer steile beklimmingen werden afgewisseld met snelle slingerende afdalingen over bospaden en door rivierbeddingen. In totaal reden er 300 man mee. Gedurende de week waren er over het peloton diverse uitvallers door blessures, conditionele problemen, gebroken sleutelbenen, materiaalpech enzovoorts. De Stanmen hebben gelukkig ook deze editie ongeschonden uit kunnen rijden. Bij de finish in Well aan de Maas juichten duizenden bezoekers, familie, vrienden en veel Duchenners de bikers toe.

De conclusie was snel getrokken in 2020 gaan de Stanmen weer meefietsen.

Er staan al vele sponsoracties voor Duchenne op de planning. Houd daarvoor de www.wageningenvoorduchenne.nl in de gaten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden