Foto:

ONA '53 oppermachtig in stadsderby

door Dick Martens

WAGENINGEN -  Voor het eerst sinds het seizoen 2012-2013 stond op Sportpark Van Ketwich Verschuur weer de heuse Stadsderby tussen 'de buren' WAVV en ONA '53 op het programma. De reden was, dat met bij ONA 53 besloot ingaande site seizoen met de hoofdmacht op zaterdag gaan voetballen. Ook bij WAVV werd een dergelijk besluit genomen, al bleef er naast het zaterdagteam ook 'gewoon' een eerste team op zondag voetballen. De nieuwe teams werden door de KNVB bij elkaar, in de 4e Klasse B, ingedeeld en zaterdagmiddag ontmoetten beide ploegen elkaar op de goed bezochte thuisbasis van WAVV. Dat de bezoekers de op dit moment veel betere ploeg hebben werd al snel duidelijk. Binnen een kwartier leidde de ploeg van Marcel Nijhuis al met 0-3. Die voorsprong werd nog in het eerste bedrijf uitgebreid naar 0-5. In het tweede bedrijf krabbelden de volgelingen van Nijhuis collega Moslin Adnane terug tot 1-6, maar na wat wisselingen binnen de ONA-ploeg werd de overmacht weer duidelijker en stokte de productie uiteindelijk bij 1-8.

Bliksemstart

De in de zwarte uitshirts spelende ONA-formatie gaf vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Langendonk uit Apeldoorn 'vol gas'. Die overrompelingstactiek verraste de thuisclub volkomen. Toch was de eerste kans voor de thuisclub, maar Ivo Jans mikte de bal op de paal. Geschrokken, maar wel direct weer 'scherp' ging ONA op jacht naar de openingstreffer. Die kwam er na 8 minuten. Hannes Rensen profiteerde optimaal van de vrijheid die hem werd geboden, waarbij ook moet worden aangetekend dat de voorzet van Lenie Onderstal fraai was (0-1). Het werd de opmaat voor een kwartiertje 'stormen', maar ook van bijzonder naïef verdedigen. Eerst profiteerde Björn van den Brink van opnieuw een voorzet op maat van Onderstal (0-2) en even later was het middenveld-strateeg Peer Aldenkamp, die een voorzet van Rensen fraai binnen kopte (0-3).

Prima invallers

De geschrokken thuisclub richtte zich vervolgens enigszins op, maar juist op het moment dat de ploeg van Adnane weer wat grip op de wedstrijd kreeg sloegen de gasten weer genadeloos toe. Rensen, opnieuw volkomen vrijgelaten, kon simpel zijn tweede en ONA's vierde treffer scoren (0-4). Nog voor rust was het Van den Brink, die de ruststand op 0-5 bepaalde. In het tweede bedrijf begon WAVV een stuik beter en vooral scherper aan 'de burenruzie'. Nadat Ivo Jans eerst zijn fraaie kopbal nog door ONA-doelman Rinze Verweij zag worden gekeerd, was hij even later getuige van het doelpunt waarmee ploeggenoot Mike van Schaik de 1-5 op het scorebord bracht. Toch was de vreugde daarom van korte duur, want met nog een kwartier te spelen, herstelde invaller Emiel Cortenbach de marge weer (1-6), waarna een andere invaller, Kay van Kuilenborg naar de 1-7 soleerde. Het slotakkoord kwam van de voet van Tim Dierkes, die een vrije trap direct achter de arme WAVV-doelman Lennard Budding schoot. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 1-8.

'Zij zijn een stuk verder'

,,Hier zijn wij natuurlijk erg blij mee", straalde de winnende trainer Nijhuis, na afloop. ,,Ten opzichte van vorige week speelden we een stuk beter. Ik ben dan ook erg trots op mijn ploeg, die ik een enorm compliment moet geven. We bleven vooral rustig en ook zag ik nu jongens opstaan en het voortouw nemen. Ook na rust, na een klein dipje in het begin, zijn we wel weer door blijven gaan en vervolgens een prima uitslag neergezet. Zaak is nu die lijn door te trekken, lukt ons dat, dan voorzie ik dat het een mooi seizoen gaat worden."

Collega-trainer Adnane was uiteraard minder vrolijk. ,,Zij zijn absoluut een stuk verder, maar dat is ook wel logisch. Wij hebben een heel nieuw, maar bovenal erg jong team. Maar wij begonnen natuurlijk dramatisch aan de wedstrijd. Als je binnen een kwartier tegen een dergelijk achterstand aankijkt, dan is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Gelukkig speelden we na rust wat beter, maar dat het nog beter moet is duidelijk. Tot de winterstop zal dat bouwen zeker nog wel gaan duren, de club en de supporters moeten dat begrijpen. Maar de groep moet natuurlijk wel dingen gaan oppikken, want zeker een dergelijke nederlaag doet pijn, zeker ook bij iemand zoals ik, die al menig derby heeft gespeeld."

Overige uitslagen zaterdagclubs:

Jodan Boys - Duno 1-2

SKV - Advendo '57 0-0

OVC '85 - Eefde SP 3-1

Elistha - GVC 1-3

Uchta - WVV Wageningen 2-3

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden