Bij de 'borne' bij museum De Casteelse Poort krijgt burgemeester Vermeulen de gids van Roelof Janssen en Peter Spitteler (vlnr)
Bij de 'borne' bij museum De Casteelse Poort krijgt burgemeester Vermeulen de gids van Roelof Janssen en Peter Spitteler (vlnr) Jan Boer

Gids ‘Spoor van de Vrijheid’

7 juni 2022 om 19:57 Achtergrond

Van Normandië naar capitulatie in Wageningen

WAGENINGEN - Onlangs nam burgemeester Floor Vermeulen het eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe editie van het gidsje ‘Vélopalise, spoor van de Vrijheid’ uit de serie Europafietsers. 

Jan Boer

Het boekwerk is een initiatief van Roelof Janssen. Samen met Peter Spitteler, één van de redactieleden, kwam hij naar het eindpunt van de fietstocht museum De Casteelse Poort om het boekje aan de Wageningse burgemeester te overhandigen. Het is een handig draaiboekje, waarmee je eenvoudig de route van Normandië tot Wageningen af kunt lezen tijdens de fietstocht, naast de app. Burgemeester Vermeulen reageerde: “Wat een geweldig Wagenings initiatief! Zonder eigenbelang is deze handige gids samengesteld. Het zet Wageningen natuurlijk mooi op de kaart. De fietsgids bevat eigenlijk een soort pelgrimstocht, waarbij je al fietsend stilstaat bij de bevrijding van Normandië tot in Wageningen. Weer een mooie toevoeging aan het oorlogsverhaal, waar de burgerslachtoffers goed belicht worden”. 

Roelof Janssen is de inspirator van deze fietsroute, die in 2019 is afgelegd door de fietsgroep Vélopalise. In 2016 fietste Janssen de route met een groep deelnemers. Iets moois was geboren. Janssen: “Wij volgen de militaire route, die de geallieerden vanaf de stranden in Normandië tot in 1945 in Nederland hebben afgelegd tot de Stad der Bevrijding. Hierbij vragen we vooral aandacht voor de talloze burgerslachtoffers, waar de stichting Marigold Foundation zich hard voor maakt”. De Marigold (de goudsbloem) is in het leven geroepen als een tastbaar teken voor de nabestaanden. Vanaf Caen via Saint-Malo, Rennes en onder meer Le Mans, Reims, Metz, Bastogne, Vaals en Eindhoven eindigt men op de fiets bij museum De Casteelse Poort, een route van 1940 kilometer. 

De tocht is in ongeveer dertig dagen van 75 kilometer per dag goed te doen, waarbij je alles zelf moet regelen. In de gids zijn veel overnachtingsmogelijkheden voor onderweg opgenomen. De fietsroute ‘Spoor van de Vrijheid’ neemt je mee voor een fietsvriendelijke (zoveel mogelijk autoluwe) speurtocht naar vrede, vrijheid en veiligheid. Je komt langs grote en kleine musea, begraafplaatsen en andere belangrijke punten, die jou vertellen van hoe het was in de oorlog. Onderweg kom je herdenkingszuilen (‘borne’) tegen. De laatste (zie foto) staat bij museum De Casteelse Poort. Bij aankomst in Wageningen, na de gehele route te hebben afgelegd wacht er voor de deelnemer een door de Wageningse burgemeester getekende oorkonde, die eventueel per post opgestuurd kan worden. Roeland Janssen: “Je reist met de trein naar Caen en dan gaat het beginnen. Er is veel te zien in Normandië en dan gaat het verder van stad naar stad. Ik ben hier tien jaar mee bezig geweest. Eerst ontwikkel je de route en dan ga je er met auto en caravan op uit. Fietsen mee natuurlijk! En later hebben we hem gefietst”. Kijk voor de app op Routeyou. Zie ook www.europafietsers.nl

advertentie
advertentie