Vier Wereld Vluchtelingendag in Wageningen

9 juni 2022 om 09:24 Lokaal Deel je nieuws

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vluchtelingen in onze buurt, gemeente of stad, zich welkom voelen en onderdeel worden van onze samenleving? Vandaag de dag is deze vraag meer relevant dan ooit. Vluchteling Onder Dak organiseert daarom op maandag 20 juni de bijeenkomst ‘Vluchtelingen, een verrijking voor jezelf, je buurt én je kerk’. Tijdens deze interactieve avond wordt, onder leiding van Beppie Wessels, gezocht naar antwoorden op bovenstaande vraag.

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Door rampen en oorlogen zijn ze verdreven van huis en haard. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. In Nederland worden vluchtelingen opgevangen in verschillende locaties, waar zij asiel kunnen aanvragen en wordt beoordeeld of zij in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus. Niet iedereen krijgt deze status toegewezen. Ongeveer 40% van de asielaanvragen wordt in eerste instantie afgewezen, waarna de voorzieningen (opvang, leefgeld, medische zorg) door de landelijke overheid worden stopgezet.

Vluchteling Onder Dak biedt - in Wageningen en omliggende gemeenten - ondersteuning aan mensen die in deze situatie terecht komen. “We zorgen dat mensen onderdak en te eten hebben, bieden juridische ondersteuning en maatschappelijke begeleiding.” vertelt Dorien de Jonge, bestuurslid van VOD. Met gerichte ondersteuning blijkt dan vaak dat alsnog een succesvol beroep gedaan kan worden op een verblijfsvergunning.

“Cruciaal voor mensen die in zo’n moeilijke situatie zitten, is of en hoe zij door hun omgeving worden ondersteund. Een sterk netwerk maakt het voor de vluchteling minder zwaar om met hun situatie en de onzekerheid om te gaan. Zij raken meer thuis in hun woonplaats, krijgen meer mogelijkheden om mee te doen in de samenleving, en voelen zich gesteund door mensen die hen als persoon serieus nemen. Hoe jij en ik daar zelf een rol in kunnen spelen, daar willen we het graag over hebben op 20 juni.”

De bijeenkomst start om 20.00 en vindt plaats in de Bevrijdingskerk. Deelname is gratis. Om een idee te hebben van het aantal mensen dat komt, wordt aanmelding gewaardeerd via aandeslag@vodwageningen.nl .

advertentie
advertentie