Onlangs verscheen de biografie over Piet Schrijvers, getiteld: 'De Beer van de Meer'. Schrijvers was onder andere ook bijna twee seizoenen trainer van FC Wageningen.
Onlangs verscheen de biografie over Piet Schrijvers, getiteld: 'De Beer van de Meer'. Schrijvers was onder andere ook bijna twee seizoenen trainer van FC Wageningen. (Foto: Dick Martens)

Ontroerende biografie ex FC Wageningen-trainer Piet Schrijvers

door Dick Martens

WAGENINGEN - Piet Schrijvers heeft de ziekte van Alzheimer. Reden voor de legendarische oud-doelman (72) van onder meer Ajax en Oranje en ex-trainer van FC Wageningen om mee te werken aan een biografie. Het boek 'De Beer van de Meer' is geschreven door Yoeri van den Busken. De relatie tussen Schrijvers en Van den Busken gaat al zo'n dertig jaar terug.

Markante keeper

,,Als negenjarig jongetje ging ik met m'n vader naar De Meer en zag Schrijvers voor de eerste keer in het doel staan", vertelde van den Busken tijdens de presentatie van de biografie, die plaatsvond in zijn stamkroeg en restaurant, 'De Dorpskamer' in Ermelo, de woonplaats van de legendarische doelman. ,,Tien jaar daarna deed ik mijn eerste interview als journalist met Piet. Daarna zijn wij elkaar nooit meer uit het oog verloren. ,,Piet was een eerzuchtig en markante keeper met het hart op de tong. Hij verdedigde het doel van onder meer FC Twente, Ajax en het Nederlands Elftal. Daarnaast is hij de enige met vijf illustere bijnamen. De eerste in die reeks heeft de meeste zeggingskracht: De Beer van de Meer."

Ziekte van Alzheimer

Schrijvers erelijst is indrukwekkend. De doelman veroverde vijf landstitels en drie KNVB-bekers met Ajax en maakte vier eindtoernooien mee. Nog altijd is hij de houder van een uitzonderlijk record: in het seizoen van 1971/1972 kreeg Schrijvers in de Eredivisie slechts tien doelpunten tegen. 'Niet slecht voor een bouwvakkertje,' zegt hij over deze imposante carrière. Maar alles lijkt in het niet te vallen als op zijn 72e wordt vastgesteld dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Voor de man die 25 jaar lang onverschrokken de strijd aanging met de beste spitsen ter wereld, beginnen nu opeens de mooiste herinneringen te vervagen. Inmiddels verscheen er ook een documentaire over Schrijvers. In de documentaire, die vele kijkers al ontroerde, reageert Schrijvers enigszins ontkennend als zijn vrouw Cathy benoemd dat hij Alzheimer heeft: ,,Nee, dat zeggen jullie, dat zegt de dokter. Nou goed, maar ik heb er geen last van, ik merk het niet.'' Heel lang heeft Schrijvers zijn Alzheimer ontkent, hij voelde zich immers prima. Maar inmiddels weet hij dat er wel wat met z'n geheugen mis is. Hij noemt de ziekte echter praktisch nooit bij naam, maar: 'Ik heb last van dingetjes'.

Bijnamen

Zijn voetbal- en trainerscarrière bezorgde Schrijvers du ook nog een keur aan bijnamen op: De Beer van de Meer, De Bolle van Zwolle, De Flop van Top, het Lek van PEC, de kolos van Oss en zelfs de Corpulente van Twente. Ook toen hij FC Wageningen als trainer ging dienen werd er gezocht naar een bijnaam, die affiniteit had met de groen witten. Verder dan 'de Dwerg van de Berg' kwam men echter niet. Het dekte echter de lading niet echt. Schrijvers kwam in het seizoen 1987/1988 naar FC Wageningen. Als opvolger van Arie Schans was het zijn debuut als hoofdtrainer. ,,Wageningen moet weer de voetbalstad van vroeger worden. Aanvallend voetbal met jonge jongens en niemand heeft een vaste plaatst', predikte hij zijn ambities met de groen-witten. In zijn selectie onder andere Abe Knoop, Bart Broeder, Ton van Drumpt, Tom Krommendijk, Cees Lok, Arnold Brehler, Jan Oosterhuis en Gerie Vink. Het debuutseizoen wordt, in de Eerste Divisie, afgesloten op de 14e plaats.

Op non-actief

Het tweede seizoen (1988/1989, met nu ook onder andere Lodewijk de Kruif, Dik Peters van Ton, en Thijs Waterink in de selectie) verloopt voor Schrijvers minder succesvol. Al in januari besloot het bestuur het contract niet te verlengen, maar na een aantal interne conflicten wordt het contract ontbonden en neemt assistent-trainer Gerard Brussen de trainingen over. 'In het voetbal' zit Schrijvers niet meer, maar wel bezoekt hij nog wekelijks de voetbalwedstrijden van zijn 15-jarige kleinzoon Kjell, die in Ermelo bij FC Horst speelt.

Het eerste exemplaar overhandigde Piet Schrijvers aan ex-bondscoach van het Nederlands Elftal, Kees Rijvers (93 jaar).

Meer berichten