Foto: Dick Martens

Drukbezochte Kick-Off van De Sportwerkplaats

door Dick Martens

WAGENINGEN – In de kantine van voetbalvereniging SKV, op Sportpark De Zoom, vond maandagmorgen de kick-off plaats van 'De Sportwerkplaats'. Het is een initiatief waarin zorgpartners, welzijnspartners en de gemeente zich gezamenlijk inzetten om kwetsbare mensen met onder ander een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen meer te laten sporten en te laten bewegen. Dit zal gaan gebeuren aan de hand van de zogenaamde Life Goals Methodiek.

Zelfvertrouwen en samenwerking

Er was veel belangstelling voor de kick-off, die door Rinske Bakker, werkzaam als buurtsportcoach positieve gezondheid bij Sportservice Wageningen, waar zij ook de coördinatie voor verzorgt, werd ingeleid. ,,Door dit initiatief hopen wij voor mensen een drempel weg te nemen om toch te gaan bewegen en ook te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. En de mensen daarbij het plezier en de ontspanning weer terugkrijgen. Daarvoor is de interventie van Life Goals erg belangrijk. Zij werken met thema's als zelfvertrouwen en samenwerking. Die samenwerking is er niet alleen vanuit de sport, maar ook vanuit de zorg en welzijn, maar ook met mensen vanuit de onderzoekswereld.  Om zo een compleet mogelijk plaatje te creëren en ieders kwaliteiten te gebruiken. Zo wordt die samenwerking vertaald naar een spelactiviteit en hoop je dat de deelnemer dat kan meenemen in zijn of haar dagelijks leven."

Erkende interventie

De initiatieven zijn ontstaan vanuit de Voetbalwerkplaats, op initiatief van De Voetbalwerkplaats, een begeleide leer-werkplek voor mensen met een WLZ of WMO-indicatie. Samen ondersteunen zij voetbalvereniging SKV bij het onderhoud van hun sportvelden. Inmiddels is er ook een samenwerkingsverband met KV Wageningen. Ook vormen zij een voetbalteam, waarbij er samen wordt getraind en wedstrijden gespeeld wordt. ,,Zo zijn wij nader tot elkaar gekomen en zijn er initiatieven ontstaan, breder dan voetbal en ook voor een bredere doelgroep. We hebben nagedacht hoe we dat verder vorm konden gaan geven. We wilden dat doen met een erkende interventie. Al heel snel kwamen we toen terecht bij de Stichting Life Goals. Bij hen zit er een mooie gedachte en monitoring achter. Ook worden daar mensen opgeleid tot maatschappelijke sportcoach. Zij gaan die lessen dan ook geven. Daarvoor hebben we een landelijk sportimpuls-subsidie geschreven, die ook gehonoreerd is. Toen hebben we diverse partijen benaderd, waar we ook mee samen zijn gaan werken, namelijk SKV, KV Wageningen, Solidez, Hogeschool Utrecht, Sportservice Wageningen, de WUR, Life Goals, Gemeente Wageningen."

'Meer dan alleen voetbal'

Een van de deelnemers gaf vervolgens aan, dat zij wel een stap moest overwinnen om mee te gaan doen. ,,Maar inmiddels vind ik het hartstikke leuk. Het is er gezellig en ik voel mij veilig. Ook ben ik weer meer gaan wandelen door Wageningen. Misschien heeft het mij onbewust gemotiveerd om meer te gaan bewegen." Ook Astrid Wildekamp, bestuurslid van SKV, gaf aan dat bij 'haar' club het credo is, dat er meer is dan alleen voetbal. ,,Vandaar ook de Voetbalwerkplaats. Ook hebben wij een tweetal G-teams. Een jeugd- en seniorenteam, dat al ruim 30 jaar bij ons kan. Vanuit die teams zijn er ook een aantal zijn aangesloten bij de Voetbalwerkplaats. Ook hebben wij subsidie aangevraagd, omdat er binnen onze vereniging mensen zijn, die de opleiding tot maatschappelijk sportcoach willen gaan volgen. Zo proberen wij op onze manier een steentje bij te dragen aan deze mooie initiatieven." Ook vanuit 's Heeren Loo en de Stichting Life Goals werd er toegelicht, hoe belangrijk het initiatief van de Sportwerkplaats is. Ook kwam telkens terug, hoe belangrijk het was, dat er ook nu weer bij de Kick-Off, zoveel belangstellig en enthousiasme er is om het project te doen slagen. ,,Laten we er met zijn allen de schouders onderzette, door het een groot succes te maken."

Bloemenhulde

Dat klonk ook de aanwezige burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, als muziek in de oren. ,,Het is goed te zien, hoe mensen door samen te werken, een initiatief als dit willen laten slagen. Sporten kan op onverwachte wijze nog meer verbinden. Ik was bijvoorbeeld net binnen, toen ik van een deelnemer hoorde: 'Ik heb een goal gescoord'. Eigenlijk is dat het: Geen prestatiedrang, maar wel het gezien worden, dat je dat toch maar voor elkaar hebt gekregen. Daarom waardeer ik zeer, de inzet die gedaan woest om dit voor elkaar te krijgen. Ik wil dan ook heel graag op de hoogte gehouden worden van de stappen die jullie gezet hebben. Hier heb je elkaar allemaal bij nodig en ik weet ook dat de Gemeente daar belang aan stelt en ik hoop dat er straks nog meer mensen gebruik van jullie aanbod gaan maken. Ik ben nu al blij, dat ik jullie voor het werk dat jullie tot nu toe hebben gedaan, in de bloemetjes mag zetten. Dat doe ik heel graag, want jullie verdienen dat.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden