Benedenbuurt wil van het gas af


Anne Janssen, Angelique Barnard en Joris Fortuin (voorzitter coöperatie) openden de woning.
Anne Janssen, Angelique Barnard en Joris Fortuin (voorzitter coöperatie) openden de woning. (Foto: )

Benedenbuurt wil van het gas af

De bewoners van de Benedenbuurt willen van het gas af. Daarom hebben ze een coöperatie opgericht die een warmtenet met duurzame bron wil aanleggen. Maar hoe verwarm je dan je huis? Dat is te zien op de Kamperfoelielaan 40. Daar werd vorige week een modelwoning geopend.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - In de Benedenbuurt, het vierkant tussen Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en de Ritzema Bosweg, staan 490 woningen, waarvan 110 appartementen, 210 grondgebonden koopwoningen en 170 grondgebonden huurwoningen van de Woningstichting. De riolering is verouderd en moet vervangen worden. De bewoners hebben zelf het initiatief genomen om tegelijkertijd een warmtenet aan te leggen. Om te laten zien en ervaren wat wonen zonder gas betekent, is gestart met de modewoning.

Ruim 60 buurtbewoners namen tijdens de opening een kijkje op de Kamperfoelielaan 40. Het bedrijf KZ was er om bezoekers te informeren over de zogenaamde afleverset. Dat is de installatie die nodig is om de warmte van het warmtenet de woning binnen te laten komen. Ook was er volop informatie over isolatiemateriaal, zonnepanelen en koken op inductie.

Het initiatief wordt gesteund door de Woningstichting en de gemeente Wageningen. Annelies Barnard, directeur van de Woningstichting: "Wij staan zeer positief tegenover dit bewonersinitiatief. Daarom hebben we ook besloten om de modelwoning hiervoor beschikbaar te stellen. Dat betekent wel een sociale huurwoning die we van de markt halen. Maar we denken hier zoveel van te leren, ook voor de rest van de stad, dat we het een verantwoorde beslissing vinden." Wethouder Anne Janssen: "Het is een belangrijke stap in onze ambitie naar een toekomst zonder aardgas. Via dit project kan Wageningen, maar ook rest van Nederland antwoord krijgen op vragen als hoe je dat moet doen en wat het in de praktijk gaat kosten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden