Ondanks dat fietsers groen licht hebben, kan er toch nog een bus van rechts komen. (foto: Johan Mulder)
Ondanks dat fietsers groen licht hebben, kan er toch nog een bus van rechts komen. (foto: Johan Mulder) (Foto: )

Ondanks groen toch wachten op de bus

Fietsers die vanaf de Grintweg de Mansholtlaan willen oversteken, moeten goed opletten. Ondanks het groene licht, hebben bussen op de busbaan rechts toch voorrang. Daar wordt op gewezen door een bord. Maar buurtbewoner Peter de Groot vindt de situatie veel te gevaarlijk. Hij wil maatregelen van de gemeente.

Door Kees Stap

WAGENINGEN – Volgens De Groot is het wachten tot er een ongeluk gebeurt. "Er steken daar dagelijks veel fietsers over, waaronder ook kinderen. Die gaan bijvoorbeeld naar de hockeyclub, het Pantarijn, of andere scholen. Je kunt van hen niet verwachten dat ze die waarschuwingsborden zien. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de gemeente al jarenlang niets aan deze situatie wil doen."

De gemeente Wageningen laat in een reactie weten de zorgen te begrijpen. "Daarom zijn we er ook mee bezig. Sowieso is onze wens om de hele kruising te verbeteren ten behoeve van doorstroming en verkeersveiligheid. Dat kan door bijvoorbeeld alleen een fietsoversteek aan de zuidzijde te maken. Daarmee kunnen fietsers oversteken zonder de busbaan te kruisen." De gemeente hoopt eind 2020 met de voorbereidingen te kunnen starten, maar het is onzeker of dat haalbaar is. Dit omdat er een samenhang is met andere plannen bijvoorbeeld de snelle fietsroute en de nog te bepalen oplossing voor Beter Bereikbaar Wageningen. "We moeten eerst weten of wat we doen niet in de toekomst strijdig is met die plannen. Om de situatie tot die tijd te verbeteren, hebben we de busmaatschappij gevraagd chauffeurs alert te laten zijn op fietsers op dit punt en voor hun alertheid is ook een waarschuwingsbord langs de busbaan opgehangen. In 2018 hebben we voor de fietsers een extra bord geplaatst met daarop: 'let op bus van rechts'."

De Groot vindt het een onbegrijpelijk slappe reactie van de gemeente. "We zijn ermee bezig, zeggen ze. Ze zijn er al jaren mee bezig en stellen een besluit telkens uit. De maatregelen zijn halve maatregelen. Enige duidelijke maatregel is in mijn ogen een verkeerslicht voor de bussen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden