De aula krijgt hoe dan ook een belangrijke hoofdrol in nieuwe culturele activiteiten in de stad (foto Jan Boer)
De aula krijgt hoe dan ook een belangrijke hoofdrol in nieuwe culturele activiteiten in de stad (foto Jan Boer) (Foto: )

Aula wordt nieuw, bruisend hart

Door Jan Boer

De universiteit heeft haar aula naast hotel de Wereld niet meer nodig. Op de campus komt het Dialogue Center. Daar komen de promoties, huldigingen en andere plechtigheden; alle wetenschappelijke energie samengebald op de campus. Twee instanties zien brood in de aula en haar directe omgeving: het consortium van Boei/Van Swaay en de Noordereng Groep van Gerben Kuipers samen met architectenbureau DP6 uit Delft.

WAGENINGEN - Het consortium van Boei/Van Swaay ontwikkelde vier varianten. In alle vier is uitbreiding van het aantal kamers voor Hotel de Wereld opgenomen. Arno Boon, directeur van Boei: "We hebben heel goed naar de universiteit geluisterd. We zijn naar de omwonenden gestapt met onder meer vragen over geluid en parkeren. Hoe los je dat op? We hebben vier uitersten ontwikkeld. De betekenis van het woord aula is hof. Hier kan een soort hof ontstaan met veel mogelijkheden." Het eerste plan omvat een klassieke inbreiding. Er wordt volume toegevoegd, er komt een groen plein en er wordt ondergronds geparkeerd. Pas afgestudeerden moeten er kunnen wonen als starters. De aula blijft onaangetast. In de tweede variant zijn trefwoorden groen en verduurzaming. Er is plaats voor openluchtvoorstellingen. Naast ondergronds parkeren wordt parkeerruimte bovengronds verder uitgebreid. Er komen woningen voor jonge professionals. De derde variant gaat de hoogte in. Er komt een gebouw met tien woonlagen. Parkeren bovengronds. De vierde optie laat uitbreiding van Hotel de Wereld zien. Verder komen er zalen onder het maaiveld te liggen. Tom de Bont van het Heerenstraattheater is enthousiast: "Er zit een mooi ontmoetingscentrum in. De aulazaal vraagt erom om iets te doen met beeld, maar ook met sprekers, documentaires, muziek. Een soort Culturele House. Schermen zijn vensters op de wereld". De bioscoop kijkt naar een nieuwe plek. De Bont: "Nu is men nog tevreden over ons, maar over tien jaar lopen we achter. In het grote bioscoopgeweld zijn wij maar een bescheiden éénpitter met veel concurrentie. In ons idee blijft de aulazaal hetzelfde met daarin 150 luxe stoelen. Verder zien we vier ondergrondse filmzalen met vijftig stoelen." Wiebe de Vries, directeur van hotel De Wereld kan goed leven met de plannen van Boei/Van Swaay: "Mooi, dat we in alle varianten de ruimte krijgen om uit te breiden. Nu hebben we maar vijftien kamers met een hoge bezetting. We willen graag kwaliteit bieden, maar daar hebben we meer kamers voor nodig. Er komen dan zo'n twintig kamers bij. Dan kunnen we ook op groepen mikken. Dan worden de cijfers groen, waar ze nu nog rood zijn." De Noordereng Groep wil een debatcentrum ontwikkelen met overnachtingsmogelijkheden. Architect Alexander Krösbacher van DP6: "Bij ons blijft alles boven het maaiveld, omdat het grondwaterpeil te hoog is. Verder blijft alle groen bestaan." Aan het eind van het jaar beslist de universiteit aan wie ze de aula verkoopt.

Meer berichten