De huidige fietsbrug bij de Pomona/Bellefleur is te smal, te glad en er ligt een vervelende bocht voor. Daarom moet hij vervangen worden. (foto: Kees Stap)
De huidige fietsbrug bij de Pomona/Bellefleur is te smal, te glad en er ligt een vervelende bocht voor. Daarom moet hij vervangen worden. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Landelijke primeur met duurzame fietsbrug

De fietsbrug bij de Pomona en de Bellefleur is gevaarlijk. Bij herfstige en winterse omstandigheden is het glad en er is een vervelende bocht vlak voor de brug. Daarom wordt de brug vervangen. En Wageningen krijgt met een nieuwe brug meteen een landelijke primeur. De nieuwe fietsbrug wordt namelijk gebouwd met duurzame materialen die ook weer makkelijk uit elkaar te halen zijn.

WAGENINGEN - Wethouder Peter de Haan heeft vorige week een contract ondertekend met Pontiflex, het bedrijf dat de brug gaat bouwen. Volgens De Haan is een nieuwe fietsbrug noodzakelijk om de fietsveiligheid te verbeteren: "Het fietspad en de brug worden verbreed en de huidige bocht in de aanloop naar de brug gaat eruit. De brug maakt onderdeel van het plan om van een deel van de Van Uvenweg een fietsstraat te maken. Daarmee willen we er voor zorgen dat de grote stromen fietsers veilig naar de Campus kunnen."

Pontiflex legt samen met een bouwteam de laatste hand aan het ontwerp van de brug. Het brugdek kan bestaan uit biocomposiet met natuurvezel. Voor de fundering wordt waarschijnlijk gekozen voor cementloos beton. Daarbij komt veel minder CO2 vrij. Oude spoorstaven kunnen dienen als liggers voor de brug. Voor de brugleuningen is het gebruik van oude fietsen een optie. Omdat brug uit onderdelen wordt opgebouwd, is hij in de toekomst makkelijk uit te breiden of te ontmantelen in losse onderdelen.

De verwachting is dat op 19 december de definitieve vormgeving en samenstelling van de brug bekend is. De gemeente streeft ernaar om de brug in april 2020 te plaatsen. De nieuwe fietsbrug kost circa 110.000 euro. Volgens De Haan is dat vergelijkbaar met een traditionele brug "Deze brug gaat langer mee en is daarnaast ook onderhoudsarm." De huidige brug staat nu te koop op de Bruggenbank, een soort Marktplaats voor bruggen. Volgens de gemeente is er belangstelling voor, maar hij is nog niet verkocht.

Meer berichten