Machiel Weistra is nu ook wereldkampioen. Foto: KNDB
Machiel Weistra is nu ook wereldkampioen. Foto: KNDB (Foto: )

Machiel Weistra voltooit trilogie

WAGENINGEN - Hij was al Nederlands en Europees damkampioen, maar nu mag Machiel Weistra zich ook wereldkampioen noemen. Bij de aspiranten wel te verstaan. De 16-jarige gymnasiast uit Heteren kwam op het WK jeugd in Izmir (Turkije) na een knotsgekke laatste ronde alsnog bovendrijven. Zelf drukte hij de Let Vsevolods Mitrevics van het bord met een mooie forcing plus eindspeltruc als toetje, terwijl zijn grote rivaal Daniil Iljin, die een punt op hem voorstond, door diens landgenoot Tamarlan Akhmertov een illusie armer werd gemaakt. Waardoor Weistra met 13 punten uit 9 partijen bovenaan eindigde en Iljin en de Litouwer Rokas Banevicius het erepodium completeerden.

Weistra, die zich al heeft ontpopt als een waardevolle kracht van ereklasser WSDV, bleef ongeslagen en trakteerde behalve Mitrevics ook de Let Nikita Bakulins, de sterke Culemborger Simon Harmsma en de Fransman Damien D'Emmerez de Charmoy op een nederlaag. Hij remiseerde vijf keer, onder andere met Iljin.

Bij de meisjes aspiranten begon Fernande de Graaf goed, maar vervolgde met vijf remises en twee nederlagen. Haar score van 8 uit 9 betekende een 22ste plaats. Eenzelfde klassering bereikte Marjory Feyt, die aan een puik jaar bezig is en ongetwijfeld meer had verwacht. Haar start was bij de meisjes pupillen wat ongelukkig met drie nederlagen op rij. Ze rechtte de rug en zette daar drie overwinningen en een remise tegenover, maar ging in de slotfase twee keer onderuit. Marlijn Moene deed het bij meisjes welpen met een 15e plek en een score van 8 uit 8 prima en is weer een hoop ervaring rijker. Na een slechte start herpakte zij zich en stelde daar met 6 uit 4 een sterke 'tweede helft' tegenover.

Op de slotdag werd het WK blitz verspeeld. Het sneldammen leverde het WSDV-kwartet geen succes op. Weistra werd zevende, De Graaf 22ste, Feyt 15e en Moene 21ste.

Meer berichten