De Van den Brinkschool was bij de pupillen oppermachtig. V.l.n.r. Nico Geesink, Naomi Boeren, Daniël Schmidt, Teun Beysens en Thijs van der Kolk heffen de kampioensbeker hoog. (foto's: Marcel Monteba)
De Van den Brinkschool was bij de pupillen oppermachtig. V.l.n.r. Nico Geesink, Naomi Boeren, Daniël Schmidt, Teun Beysens en Thijs van der Kolk heffen de kampioensbeker hoog. (foto's: Marcel Monteba) (Foto: )

Kampioensbeker voor Van den Brinkschool en Montessorischool

WAGENINGEN - De pupillen van de Van den Brinkschool en de welpen van de Montessorischool mogen zich schooldamkampioen van Wageningen noemen. In het uitpuilende clubgebouw De Doorbraak van de organiserende topdamclub WSDV pleegden zij het beste denkwerk. Zes scholen waren met maar liefst zeventien teams van de partij waardoor er, de reserves meegerekend, een tachtigtal kinderen om de titels streden. Ieder team bestond uit vier spelers, maar er mocht worden gewisseld. De pupillen (groep 7 en 8) en de welpen (tot en met groep 6) waren in één groep ingedeeld en speelden zes ronden volgens het zogeheten Zwitserse systeem.

Bij de pupillen toonde de Van den Brinkschool zich een klasse apart. Zij wonnen al hun wedstrijden, vijf keer met de maximale score van 8-0 en één keer met 6-2. Niet al te verwonderlijk, want de spelers volgen training bij WSDV en de ruggegraat van het team speelt al enkele jaren samen en heeft het zowel bij de pupillen als de welpen al een keer aan de finale van Nederland meegedaan. Teun Beysens, Naomi Boeren en Daniël Schmidt wisten als enigen alle zes partijen in winst om te zetten. Zij mochten een damboek uitzoeken. De St. Jozefschool en de Montessorischool eindigden in deze categorie als tweede en derde.

Bij de welpen nestelde de Montessorischool zich brutaal in de voorste gelederen, zelfs boven de pupillen van deze school, en verloren alleen van de nummers één en twee. De kampioensbeker was hun terechte beloning. Nijnenoord 1 en Nijenoord 2 moesten respectievelijk één en twee punten op de Montessorischool toegeven en bezetten de tweede en derde trede van het erepodium. De Tarthorst en De Wereld vielen in beide categorieën buiten de prijzen.

Zowel bij de pupillen, als de welpen hebben de nummers één tot en met drie zich gekwalificeerd voor de halve finale van het kampioenschap van Gelderland die 11 januari op een nog nader te bepalen plaats worden verspeeld.

Het schooldammen is een kweekvijver voor toekomstige toppers. Hieruit is onder andere Jan Groenendijk voortgekomen, die al om de wereldtitel heeft gespeeld. Na afloop werden dan ook weer kaarten uitgereikt voor tien gratis damlessen om zo het Van der Wal-diploma te bemachtigen. De nieuwe groep is afgelopen vrijdag van start gegaan (18.30 tot 19.45 uur) in het clubgebouw van WSDV aan de Grintweg 324a. Meer informatie is te verkrijgen bij jeugdcoördinator Gerard Zijlema via gejzijlema@gmail.com of 06-47917420.

Meer berichten