Marcel Monteba feliciteert namens WSDV Machiel Weistra met zijn wereldtitel en boedt hem een damboek aan.201911wsdvctdstadwageningenkorteversie_ca306c96.docx
Marcel Monteba feliciteert namens WSDV Machiel Weistra met zijn wereldtitel en boedt hem een damboek aan.201911wsdvctdstadwageningenkorteversie_ca306c96.docx (Foto: )

WSDV heeft de smaak te pakken

WSDV staat voorlopig waar het wil staan. Na vier van de elf ronden prijkt de Wageningse damelite in de ereklasse in het linker rijtje. De even fraaie als verrassende zege op Witte van Moort werd gevolgd door een nieuw eclatant succes. De streekderby tegen CTD Arnhem werd omgezet in een klinkende 12-8 overwinning.

WAGENINGEN - De kopmannen deden wat van hen werd verwacht. Jan Groenendijk zette invaller Douwe Hokwerda op Sijbrandsiaanse wijze van het bord. De partij kan zo in een leerboek worden opgenomen. Alexander Schwarzman gaf Peter Kort een lesje klassiek. De Russische oud-wereldkampioen plaatste tot twee keer toe een Ghestem-doorstoot waarbij de tweede keer beslissend bleek. Het werd nog mooier toen ook Johan Sterrenburg zijn eerste competitiezege kon begroeten. De moeilijkheden groeiden Leo Aliar boven het hoofd, waardoor hij zijn toevlucht nam tot een afwikkeling die geforceerd tot zijn ondergang leidde. Dat was 6-0, maar de strijd was nog lang niet gestreden. Jesse van Beek trof weer de kopman van de tegenpartij en leek met superieur spel Frerik Andriesssen regelrecht van het bord te spelen. Hij kon het later door de computer aangewezen winnende spelplan echter niet vinden en werd na een positionele misgreep regelrecht weggetikt. WSDV vergrootte de marge door Heike Verheul die tegen Hin Wong een mooie blauwe vermelding scoorde. Haar forse aanvalspartij leek in remise te eindigen, maar toen de Arnhemmer het na een gambiet verkeerd deed was het snel met hem gebeurd. Het werd toch nog spannend toen Matthias de Kruijff zijn hand overspeelde, Henk Grotenhuis ten Harkel liet oprukken naar de achtste rij en ten slotte murw werd gebeukt. Ook Ester van Muijen ging in de fout. In een al wat ongemakkelijker stand maakte ze een paar verkeerde keuzes waar de handige Thijs Gerritsen bekwaam van profiteerde: 8-6. Marcel Monteba toonde zich de betere dammer tegen de sterke Bart Terwel, maar vergat zichzelf te belonen. Nu werd het een gelijkwaardige remise maar in het middenspel miste hij een winnend plan, zoals de computer later aangaf. Speler/coach Rik Keurentjes maakte aan alle onzekerheid een einde. Zijn subtiele omsingelende bewegingen brachten Erik van de Weerdhof steeds meer in verlegenheid. In een dun standje was het finaal uit. Waarna Machiel Weistra in een heel spannende partij de de winst miste tegen Niek Smeitink: 12-8. De 16-jarige gymnasiast uit Heteren werd voor de wedstrijd gehuldigd in verband met zijn onlangs behaalde wereldtitel bij de aspiranten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden