Bert Bom aan het trainen op de Wageningse berg. (foto: Kees Stap)
Bert Bom aan het trainen op de Wageningse berg. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Bert Bom beklimt de Kilimanjaro

Kees Stap

Geld inzamelen voor War Child

Bert Bom gaat in januari de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro beklimmen. In zeven dagen klimt hij naar 5.895 meter hoogte waar het wel 25 graden kan vriezen. De 70-jarige Wageninger doet dat om geld in te zamelen voor War Child en daarmee kinderen in oorlogsgebieden te helpen.

Wageningen - Hoe komt iemand op het idee om aan zo'n zware uitdaging te beginnen? Volgens Bert was de combinatie van het sportieve en het sociale dat hem inspireerde. "Ik ben nog nooit hoger dan 3.000 meter geweest, dus ik ben heel benieuwd hoe mijn lichaam op de grote hoogte gaat reageren. Daarnaast heb ik grote waardering voor het werk van War Child. Wereldwijd groeit één op de vijf kinderen op in oorlog. Al die kinderen die dingen hebben gezien die ze niet horen te zien. Die gebukt gaan onder stress, trauma's, nachtmerries. War Child helpt ze om de controle over hun leven terug te pakken. Ik heb persoonlijk ervaren hoe belangrijk dat is toen ik in de jaren negentig als hulpverlener actief was in het Kroatische Vukovar. Daar hadden ze toen net de Joegoslavische burgeroorlog achter de rug."

Flink getraind

Hoewel Bert een goede basisconditie had, heeft hij de afgelopen maanden flink getraind om de zware tocht naar de Kilimanjaro te kunnen volbrengen. "Ik heb veel spinning en krachttraining gedaan bij De Plataan. Daarnaast heb ik flink hard gelopen en uren gewandeld in de buurt van Nijmegen en op de Wageningse Berg. In november heb ik nog meegedaan met de Zevenheuvelenloop. Belangrijk was om naast het klimmen ook het dalen te trainen, want uiteraard moeten we ook weer de berg af. Met de groep waarmee we de Kilimanjaro gaan beklimmen hebben we ook een voorbereidingsweekend in de Ardennen gehad. We hoeven gelukkig niet zelf onze bagage mee naar boven te nemen, daarvoor zijn lokale dragers en gidsen beschikbaar."

Sponsorgeld

In totaal gaan 69 deelnemers verdeeld in drie groepen de uitdaging aan in de vijfde editie van de War Child Kili-Challenge. Voordat je aan de klim mee mag doen, wordt elke deelnemer uitgedaagd om minimaal 2.400 euro op te halen aan sponsorgeld. Bert heeft daarvoor een persoonlijke actiepagina (zie website aan het eind van dit artikel). "Ik hoop dat veel Wageningers 2019 goed willen afsluiten of 2020 goed willen beginnen door een kleine donatie te doen. En wellicht inspireert mijn verhaal mensen om volgend jaar zelf de uitdaging aan te gaan. Het motto 'Nooit meer oorlog' past namelijk bij uitstek bij de stad Wageningen. Niet voor niets is er tijdens de viering van 750 jaar Wageningen in 2013 ook een flink bedrag opgehaald voor War Child."

www.kilichallenge.voorwarchild.nl/actie/bert-bom/donateurs

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden