Ook op de Renkumse ijsbaan kon nog niet worden geschaatst. Het was wel een mooi decor voor het boek 'Op eigen houtje'.
Ook op de Renkumse ijsbaan kon nog niet worden geschaatst. Het was wel een mooi decor voor het boek 'Op eigen houtje'. Dick Martens

Op eigen houtje, vrouwen in Elfstedentocht

1 februari 2023 om 12:11 Overig Tips van de redactie

WAGENINGEN De afgelopen week ging de thermometer weer onder het vriespunt en was het ook nog eens 60 jaar geleden, dat de zwaarste Elfstedentocht, ‘de tocht der tochten’ werd verreden: de hel van ‘63. Die ingrediënten wekken bij menig schaatsliefhebber ‘Elfstedenkoorts’ op. Zo ook bij Jessica Merkens. Op ‘de Dag van de Elfstedentocht’ presenteerde zij haar boek ‘Op eigen houtje’ in Bolsward. Een boek waarin ze spannende verhalen samenbrengt over vrouwen die de Elfstedentocht reden. Ongelofelijke verhalen over de strijd tegen vermoeidheid, de elementen, maar ook de vooroordelen en verwachtingen die de maatschappij van hen had. Een van de vrouwen die de tocht in 1986 tot een goed einde bracht is Froukje Boonstra (54), voormalig inwoonster van Wageningen en nu in Rhenen woonachtig is. Ze is nog altijd actief gebleven op de schaats en is lid van Schaatstraininggroep Wageningen (STW).

Froukje Boonstra reed als 17-jarig Elfstedentocht in 1986: ‘Geweldig!’

Dick Martens

De in Utrecht woonachtige Merkens (1991) is zelf marathonschaatser en sport- en onderzoeksjournaliste. ,,Er zijn boeken vol geschreven over de Elfstedentocht, maar de vrouwen zijn altijd onderbelicht gebleven. Ik vond het mooi om de algemene schaatsgeschiedenis, maar ook de geschiedenis van de sport, vanuit vrouwelijk perspectief te schrijven. Dat was de belangrijkste reden waarom ik ‘Op eigen houtje’ heb geschreven. Ik kende de winnares van 1997, Klasina Seinstra. Zij is momenteel de  ploegleidster van een van de concurrerende teams. Maar welke vrouwen er in het verleden als eerste op de Bonkevaart finishten wist ik niet. Het irriteerde mij, maar ‘triggerde’ mij ook. Ik ben op zoek gegaan naar schaatsheldinnen uit het verleden. Zo kwam ik er achter, dat er eeuwen geleden al wedstrijden waren. De beste hardrijders én -rijdsters konden complete jaarsalarissen bijeen glijden. Dat ook vrouwen aan de startlijn verschenen is bijzonder, want lange tijd gold sport uitsluitend als iets voor mannen. Tot 1985 mochten vrouwen niet meedoen aan de wedstrijd. Dat is toen veranderd, onder andere met dank aan de inzet van Betty Westerveld. Zij vertelde mij, dat er destijds flink gepraat moest worden om mee te mogen doen. Ze hebben erom moeten smeken.”

Smeken moest Froukje Boonstra op 26 februari1986 niet. ,,Ik was toen 17 jaar en woonde vlak bij het Elfstedenparcours en heb de tocht op de kaart van mijn vader gereden. Hij was al jarenlang lid van de Elfstedenvereniging, maar wilde zelf niet rijden. Ik kon al vroeg van start. Het was een mooie dag, zonnig, geen harde wind en ook nog eens goed ijs. Tot Franeker ging het prima, daarna kreeg ik het wat moeilijker, maar na 10,5 uur bereikte ik de finish. Geweldig! Ik was best trots, want ik was nog maar ‘zo’n meisje’.” Evenals Merkens verwacht ook Boonstra dat er niet snel meer een Elfstedentocht zal komen, Komt die er toch, dan zijn beiden er klaar voor.

advertentie
advertentie