De eerste keer

Op woensdag 22 januari, donderdag 23 januari en donderdag 30 januari vindt in de bblthk om 20.00 uur het muzikale filmspektakel 'De eerste keer' plaats. Drie avonden met koor, solisten en orkest over Hector Berlioz en zijn Symfonie Fantastique. De toegang kost 15 euro.

WAGENINGEN - Als Hector Berlioz achttien jaar oud is, stuurt zijn vader hem naar Parijs om medicijnen te studeren. Berlioz saboteert die plannen. Hij stort zich in het muziekleven en wijdt zich al gauw aan compositie, zonder daarin een opleiding te hebben. Hij speelt, opmerkelijk genoeg, zelfs geen piano. Toch ontwikkelt hij zich tot een componist die een belangrijke bijdrage levert op het vlak van de orkestratie en nieuwe instrumenten combinaties.

In 1830, amper drie jaar na de dood van Ludwig van Beethoven, die hij zeer bewondert, componeert Berlioz zijn Symphonie Fantastique. Het stuk geldt als een van de belangrijkste orkestwerken uit de romantiek. Samen met Richard Wagner en Franz Liszt wordt Hector Berlioz beschouwd als de grootste vernieuwer van de negentiende-eeuwse Romantiek.

De allereerste première in 1830 in Parijs is een fiasco, zes maanden daarna een gedeeld succes. Hoe verliepen de voorbereidingen? Hoe zagen de locaties eruit? Hoe kwam de nog zeer jonge en onervaren componist tot zoiets kolossaals? Dit en nog veel meer vragen gaan op speelse manier aan de orde komen.

Kaarten zijn te koop via www.bblthk.nl en dagelijks na 12.00 uur aan de balie van de bibliotheek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden