Burgemeester Geert van Rumund vroeg in zijn nieuwjaarsspeech speciale aandacht voor de bevrijdingsvlag. (foto: Kees Stap)
Burgemeester Geert van Rumund vroeg in zijn nieuwjaarsspeech speciale aandacht voor de bevrijdingsvlag. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Burgemeester stopt na 15 jaar

Door Kees Stap

Geert van Rumund stopt per 1 november als burgemeester. Dan is hij 15 jaar in functie en dat vindt hij een mooi moment om te stoppen. Dat deelde hij maandagavond mee tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

WAGENINGEN - Een zucht van verbazing en ontzetting ging door een volgepakte raadzaal toen Van Rumund zijn nieuwjaarsspeech afsloot met de verrassende mededeling. "Dit is een mooi moment om te stoppen. Midden in de periode van de gemeenteraad en na de viering van 75 jaar bevrijding. Ik kondig het tijdig aan, zodat er ruim de tijd om een goede opvolger te vinden." Tot zijn vertrek gaat Van Rumund één dagdeel per week aan de slag als vrijwilliger. "Dat heb ik gedaan toen ik in november 2005 begon als burgemeester en daarmee heb ik de stad goed leren kennen. Daarom is het toepasselijk om daar ook mee te eindigen. Clubs en organisaties die hier gebruik van willen maken, mogen zich melden."

Het aanbod van Van Rumund paste in zijn toespraak die in het teken stond van samen doen en vrijwilligers. 2020 wordt volgens hem een bijzonder jaar met de viering van 75 jaar bevrijding. Dat wordt niet alleen gevierd en herdacht op 4 en 5 mei, maar vanaf 20 februari is er 75 dagen lang elke dag een activiteit. Dat gebeurt met grotere activiteiten als de lancering van een boek over de geschiedenis van 75 jaar bevrijding in Wageningen, de tentoonstelling Vrijheidsexpress en de opening van de wandelroute Pad van de Vrijheid. Maar ook reguliere activiteiten als de rondleidingen van het Gilde, concerten van koren en de adoptie van de oorlogsmonumenten staan dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding. Speciale aandacht vroeg Van Rumund voor de Bevrijdingsvlag, "Her en der zie ik die al hangen. Ik hoop dat de vlag vanaf 20 februari en zeker op 4 en 5 mei onze stad omtovert in een bevrijdingsvlaggenzee."

Van Rumund benadrukte in zijn speech ook dat 4 en 5 mei alleen mogelijk zijn door de inzet van vele vrijwilligers. "Vrijwilligers maken het verschil. Niet alleen op 4 en 5 mei. Op allerlei gebieden zijn er duizenden vrijwilligers actief in onze stad. Telkens ben ik weer onder de indruk van hun inzet en hun betrokkenheid bij anderen en de omgeving. Samen maken al deze vrijwilligers het verschil. Zij maken de stad en ons land mooier, socialer en leefbaarder." Aanleiding voor de lofzang van Van Rumund voor vrijwilligers is het zilveren jubileum van het Vrijwilligers Centrum Wageningen dat dit jaar gevierd wordt.

Meer berichten