Maria van Os, Mieke Koster en Astrid Zeilstra zijn trots op wat het Vrijwilligers Centrum Wageningen in 25 jaar heeft bereikt. (foto: Kees Stap)
Maria van Os, Mieke Koster en Astrid Zeilstra zijn trots op wat het Vrijwilligers Centrum Wageningen in 25 jaar heeft bereikt. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Vrijwilligers zijn het hart van de stad

Door Kees Stap

25 jaar Vrijwilligers Centrum

25 jaar in de stad, voor de stad. Dat is komend jaar het motto van het Vrijwilligers Centrum Wageningen. Het Vrijwilligers Centrum bestaat namelijk 25 jaar en dat gaan ze op gepaste wijze vieren.

Wageningen - Met voorzitter Mieke Koster, vrijwilliger Maria van Os en medewerker Astrid Zeilstra spreken we over 25 jaar Vrijwilligers Centrum en het jubileumjaar. "We gaan het zilveren jubileum een jaar lang vieren. Dat doen we niet om onszelf in het zonnetje te zetten, maar het vrijwilligerswerk en de vrijwilligers komen centraal te staan. Op donderdag 16 januari van 16.00 tot 17.30 uur is de feestelijke start in de bblthk waarin we onze nieuwe website en vacaturebank gaan lanceren. Gedurende het hele jaar zijn er diverse workshops, masterclasses, theatercolleges en een symposium, waarin we de ene keer wat serieuzer en een andere keer wat luchtiger diverse aspecten van vrijwilligerswerk belichten. Heel bijzonder wordt de tentoonstelling 'Hart van Wageningen'. Die wordt op woensdag 26 februari geopend in de bblthk en komt vervolgens elke twee weken op een andere openbare plek in Wageningen. De tentoonstelling laat met een knipoog zien wat er gebeurt in Wageningen als er geen vrijwilligers meer zouden zijn."

In 1995 gingen acht welzijnsorganisaties en kerkelijke instanties samenwerken. Zij wilden graag een centraal loket voor alle vormen van hulp door vrijwilligers in Wageningen. Daarom richtten zij op 12 januari de Stichting Vrijwillige Hulpverlening op. Anno 2020 heet de organisatie Vrijwilligers Centrum Wageningen en is het dé plek voor vrijwillige inzet in Wageningen. Met 35 vrijwilligers en drie betaalde krachten willen zij vrijwilligerswerk succesvol maken voor de inwoners van onze stad, voor maatschappelijke organisaties en vrijwilligers zelf.

Mieke en Astrid zijn trots op de groei van de afgelopen 25 jaar: "Op dit moment zijn er bijna 400 Wageningse organisaties die op een of andere manier van ons gebruik maken. Wageningen kent een rijk verenigingsleven en vele maatschappelijke organisaties kunnen alleen bestaan dankzij de inzet van vele actieve stadsgenoten. Vrijwilligers zijn het hart van de stad, zeggen wij altijd."

Het Vrijwilligers Centrum is in die 25 jaar uitgegroeid tot een organisatie die veel meer doet dan alleen bemiddelen voor vacatures voor vrijwilligers. "We hebben in de loop der jaren steeds meer taken gekregen. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor advies. Via de Vrijwilligersschool organiseren we gratis workshops. De vacaturebank is digitaal geworden. We zijn onderdeel geworden van Welsaam. In 2016 zijn we verhuisd naar de eerste verdieping in de bblthk. En vorig jaar zijn via ons twee vertrouwenscontactpersonen aangesteld ten behoeve van kleine organisaties."

www.vcwageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden