Het stukje Julianastraat tussen de Van Eckstraat en de Bernhardstraat is het laatste restje van het Rode Dorp. (foto: Jan Elsenaar)
Het stukje Julianastraat tussen de Van Eckstraat en de Bernhardstraat is het laatste restje van het Rode Dorp. (foto: Jan Elsenaar) (Foto: )

Monumentenstatus voor de Julianastraat

Unieke complex voor Wageningen

Zijn de 75 oudste in 1915 gebouwde arbeidershuisjes van Wageningen rijp voor de sloop? De Vereniging Oud-Wageningen, de Stichting Wageningen Monumentaal, Heemschut Gelderland en een meerderheid van de bewoners willen het zover niet laten komen.

WAGENINGEN - Iedereen kent de Julianastraat in Wageningen. Is het niet van de jaarlijkse straatmarkt, de prominente kerstverlichting of een van de andere activiteiten die de straat organiseert, dan is het wel als 'dat straatje waar je vroeger niet doorheen durfde te lopen'. Die tijd ligt gelukkig achter ons. De Julianastraters, van oudsher een hechte groep 'échte' Wageningers, zijn ook samen met de 'import' een hechte sociale groep. Men staat voor elkaar klaar, zoals vroeger en tolereert veel van elkaar, zoals vroeger.

Het stukje Julianastraat tussen de Van Eckstraat en de Bernhardstraat is laatste restje van het Rode Dorp en daarmee alleen al van grote betekenis voor Wageningen. De in 1912 opgerichte Vereniging Volkswoningbouw – de voorloper van de huidige eigenaar, de Woningstichting – zette hier 83 'deugdelijke' arbeiderswoningen neer, als eerste vorm van sociale woningbouw in onze stad.

Er werd geen half werk verricht. Een gerenommeerd architectenbureau uit Rotterdam, De Roos en Overeijnder, werd in de arm genomen voor het realiseren van deze 'tuindorp'- woningen. Eersteklas materialen werden gebruikt voor de zeker twaalf - zowel van buiten als van binnen - verschillende woningtypen. Het degelijke metselwerk in drieklezoorverband – inmiddels zo'n beetje uniek in Wageningen – luxe materialen, de van ver gehaalde bakstenen, de bakelieten deurknoppen…het droeg allemaal bij aan de lange levensduur. De poortjes, hofjes, het fraai gestoken houtwerk, de torentjes en andere speelse details maken het geheel tot een aangenaam straatbeeld.

In 2015 schreef Oud-Wageningen over de 'volkswijk op deftige locatie' nog: 'de slopershamer blijft op ruime afstand'. Maar slopen en nieuwbouw heeft nú de voorkeur van de huidige eigenaar, de Woningstichting.

Op verzoek heeft de bewonerscommissie haar achterban geraadpleegd; van de 75 huisjes zetten 42 bewoners meteen spontaan hun handtekening. Zij onderschrijven het maatschappelijk belang van het behoud van dit unieke complex voor Wageningen.

Op heel veel plaatsen in het land zijn vergelijkbare 'Rode Dorp'- of tuindorp- woningen succesvol en effectief gerenoveerd. In Amsterdam, Groningen, Baarn, Tiel en Elburg, om maar een maar plaatsen te noemen, werden omvangrijke en piepkleine clusters om hun historisch-culturele waarde als (Rijks-) monument of beschermd stadsgezicht voor de toekomst bewaard. Daar hoort 'onze' Julianastraat ook bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden