Ruim zestig Wageningers bogen zich vorige week in de kantine van KV Wageningen over het sport- en beweegakkoord.
Ruim zestig Wageningers bogen zich vorige week in de kantine van KV Wageningen over het sport- en beweegakkoord. (Foto: )

Een aftrap vol met positieve energie

Kees Stap

Sport- en beweegakkoord

Hoe zorg je er voor dat iedereen in Wageningen plezier in sport en bewegen kan hebben? Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Over die vragen bogen ruim zestig Wageningers zich vorige week in de kantine van KV Wageningen. Dat deden ze in het kader van een lokaal sport- en beweegakkoord.

Wageningen - Wageningen is een van de 155 gemeenten in ons land die zo'n akkoord gaat vaststellen. Anneke Hiemstra is aangesteld als onafhankelijk sportformateur om met partijen een lokaal akkoord te sluiten. De gemeente, de Sportraad en Sportservice Wageningen ondersteunen haar daarbij. Hiemstra kijkt terug op een goede aftrap: "Ik was erg blij met de kwantiteit en de kwaliteit van de deelnemers. Er waren mensen uit allerlei domeinen: sport, onderwijs, welzijn, zorg en gezondheid. Ook ondernemers en inwoners waren vertegenwoordigd. Daarbij was er een goede energie. De deelnemers gaven aan wat er goed gaat en beter kan in Wageningen op het gebied van sport en bewegen. Er werd geconstateerd dat er al veel mooie dingen gebeuren in onze stad. Gedurende de avond zag je dat mensen elkaar tips gaven en dat er al initiatieven tot samenwerking ontstonden. Ik werd er heel blij van en kreeg van de deelnemers ook positieve reacties op de avond."

Aan de slag

In het Wageningse sportakkoord worden vier thema's behandeld. Hoe kan iedereen meedoen met sporten en bewegen, hoe worden sportaanbieders toekomstbestendig, hoe laten we kinderen van jongs af aan meer bewegen en hoe dragen we bij aan de gezondheid van de inwoners met sport en bewegen. Grote thema's, maar volgens Hiemstra zijn ook juist kleine en snel realiseerbare ideeën heel belangrijk. "Een toekomstvisie is natuurlijk nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat we met zijn allen met het akkoord aan de slag gaan en dat het geen rapport wordt dat in een la ligt te verstoffen."

De schouders er onder

Op dinsdag 28 januari krijgt het proces volgens Hiemstra een vervolg, "Dan maken we samen de vertaalslag naar ambities en concrete ideeën. Want dat is precies waar het om gaat: actie en met zijn allen de schouders er onder zetten. Op die manier wordt het voor iedere Wageninger (beter) mogelijk om te sporten en bewegen, met plezier, nu en in de toekomst. Daarom hoop ik dat iedereen die er vorige week bij was, ook op 28 januari weer komt. En wie er niet bij was en denkt: 'ik kan hier ook mijn steentje aan bijdragen', is ook van harte welkom."

Wie meer wil weten over het Wageningse sport- en beweegakkoord, of zich wil aanmelden voor de avond op dinsdag 28 januari, kan een e-mail sturen naar Anneke Hiemstra: sportakkoord@wageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden