Havenmeester Daaf Kodde, Michiel Gunsing en voorzitter Henk Blaauw (vlnr) geven een bevlogen inkijkje over watersportvereniging VADA.
Havenmeester Daaf Kodde, Michiel Gunsing en voorzitter Henk Blaauw (vlnr) geven een bevlogen inkijkje over watersportvereniging VADA. (Foto: Dick Martens)

'Bij VADA houdt iedereen van water'

Door Dick Martens

De Rijn geeft een extra dimensie

Op 'de mooiste plek van Wageningen', aan de boorden van de Rijn, bevind zich de uitvalsbasis van Watersport Vereniging VADA. De duiding van de mooiste plek van Wageningen komt weliswaar uit de mond van voorzitter Henk Blaauw van de bloeiende vereniging, maar is geenszins overdreven. Hoewel het een wat sombere woensdagmiddag in januari is, betekent dat niet, dat de rivier niet door de VADA-leden bevaren wordt. Er wordt geroeid, maar er is ook de nodige bedrijvigheid in de haven, daaruit blijkt wel, dat watersport is van alle seizoenen.

WAGENINGEN - De 'tafelbezetting', met voorzitter Henk Blaauw, havencommissaris Daaf Kodde en Michiel Gunsing, zeilinstructeur, geeft al aan, dat watersportvereniging niet alleen een grote verscheidenheid aan watersporten herbergt, maar zeker ook aan 'watersport know how'. ,,Ik vind dat we het als VADA doen", blikt voorzitter Blaauw terug naar de afgelopen jaren. Het instemmend knikken naast en tegenover hem, bevestigen zijn bewering. ,,Qua sport, groei en zeker wat het plezier betreft waarmee onze leden telkens weer hier komen en het water op gaan. Bij VADA houdt iedereen van water. Al moet ik ook wat kanttekeningen plaatsten, omdat we hier inmiddels wel uit ons jasje groeien.De behoefte aan uitbreiding is er ook bij Havencommissaris Kodde. ,,We hebben 250 zogenaamde havenleden en er staan er inmiddels al 30 op de wachtlijst." Wensen heeft de watersportvereniging zeker ook. ,,We willen een recreatiebaan, waar onder andere het roeien en zeilen in beschut vaarwater kan worden geleerd", legt Gunsing uit. ,,Dan denken we aan het gebied aan de boorden van de haven. Het terrein is van de gemeente. Als we 'dat bosje' erbij zouden kunnen krijgen vormt het een fraai hoefijzervormig terrein. We gaan de gesprekken met 'de omgevingstafel' en de gemeente dan ook met vertrouwen tegemoet." Het feit, dat VADA ruim 750 leden heeft en ook jaarlijks niet minder dan 2500 zogenaamde passanten ontvangt, sterkt hen in het naar verwachting constructieve overleg. ,,Op ons terras is het ook nog eens goed toeven en ook worden er veel leuke activiteiten georganiseerd", klinkt het bijna in koor. ,,Zo zijn er kanotochten op de Waddenzee en de Deense wateren, zijn er zeilkampen en jaarlijks de grote Rijnrace en doen de roeiers mee aan grote wedstrijden." Ook 'de haven' draagt haar steentje bij. ,,We bezorgen met zo'n 25 boten kankerpatiënten een mooie dag." Daarnaast staat ook de veiligheid op het water hoog in het vaandel. ,,Daarom starten we op 18 februari met een cursus 'vaarbewijs', die niet alleen voor VADA-leden is. Een vaarbewijs is nodig als je wilt varen met een schip langer dan 15 meter, of boten die sneller dan 20 km/h gaan. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een goede manier om alle vaarregels een keer uitgelegd te krijgen en is het een gezellige winteractiviteit, waarbij men ook kan ervaren hoe leuk en mooi het hier aan de Rijn, die toch ook een extra dimensie geeft."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden