Op 20 februari (75 dagen voor 5 mei) vindt in de Stad der Bevrijding de aftrap plaats van het jubileumjaar. (foto: David Elskamp)
Op 20 februari (75 dagen voor 5 mei) vindt in de Stad der Bevrijding de aftrap plaats van het jubileumjaar. (foto: David Elskamp) (Foto: david elskamp)

Activiteiten 75 jaar vrijheid

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. De focus in het jubileumjaar en de jaren daarna ligt op het thema 'Jij maakt het verschil'. Voorafgaand aan 5 mei wordt dit thema ook alom zichtbaar in de stad. Iedereen wordt opgeroepen om de stad te helpen versieren en de speciale jubileumvlag uit te hangen zodat de stad vrijheid 'ademt'.

WAGENINGEN - Wethouder Lara de Brito: "Voor ons als Stad der Bevrijding wordt 2020 een bijzonder jaar. Wij vinden het belangrijk dat alle Wageningers zich onderdeel voelen van dit jubileum. Omdat we niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het meegeven wat de betekenis van vrijheid is, maken de burgemeester en ik samen een tour langs alle scholen. Dan gaan we erover in gesprek met de kinderen."

Toon van Asseldonk, voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945: "We leggen de focus de komende jaren op het persoonlijk maken van vrijheid, want 75 jaar vrijheid gaat ook over je eigen toekomst. Het thema vrijheid moet toegankelijk zijn, want iedereen heeft ermee te maken in welke vorm dan ook. Het beseffen en beleven wat het betekent om vrij te zijn, is hierbij essentieel. Via de campagne 'Vrijheid: jij maakt het verschil!' ga je dit zien, horen en voelen in Wageningen."

Op 20 februari, 75 dagen voor 5 mei, vindt de aftrap plaats van het jubileumprogramma. Met een speciale performance 'Vannacht naar dag' bij zonsopkomst in het stadhuis. Daarna wordt de jubileumvlag gehesen voor de hoofdingang van het stadhuis. Om 18.00 uur neemt een Wageningse/Gelderse delegatie deel aan de zogenaamde Sunset March in Nijmegen. Daar neemt Wageningen symbolisch het stokje over van Nijmegen om in het kader van 'Gelderland Herdenkt' 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. Voorafgaand aan de officiële aftrap vindt de onthulling plaats van het tijdelijke Holocaust monument 'Levenslicht' op zondag 26 januari. Dit vindt plaats om 19.00 uur aan de Walstraat, tegenover het Joods monument. De plek waar een steen herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond. De gemeente Wageningen heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld om initiatieven te ondersteunen die aansluiten bij de viering van dit jubileumjaar. Hierover kan contact worden opgenomen met Karianne Radstake via 0317-492761.
Zie ook: www.wageningen45.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden