In de Vredehorst streden 48 leerlingen om het schoolschaakkampioenschap van Wageningen.
In de Vredehorst streden 48 leerlingen om het schoolschaakkampioenschap van Wageningen. (Foto: )

OBS Nijenoord heeft de beste schakers en is kampioen

In het jaarlijkse kampioenschap voor Wageningse basisschoolleerlingen speelden 48 leerlingen om de titel. Er was zowel een individueel als een scholenklassement. Na zeven spannende en sportieve rondes en een leuke quiz plaatste OBS Nijenoord zich voor de regionale halve finales. Dat kwam mede door de perfecte score van 7 uit 7 van Michael Grigorjan die daarmee het individuele klassement won.

WAGENINGEN - In het scholenklassement streden vijf basisscholen om de felbegeerde wisselbeker en om een plaats voor de halve finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond. De vier hoogst geëindigde leerlingen van OBS de Nijenoord haalden gezamenlijk 22 punten. Ze prolongeerden daarmee hun titel en plaatsten zich voor de halve finale. De Montessorischool werd tweede en bleef daarmee de Jozefschool nipt voor. Vrije school De Zwaneridder en de G.J. van de Brinkschool werden respectievelijk vierde en vijfde.

De drie sterkste spelers van de bovenbouw (groep 6 t/m 8) waren: Michael Grigorjan (OBS de Nijenoord), Reiko Dirksen (Montessorischool) en Sven Kolnaar (Jozefschool). De drie sterkste spelers van de onder- en middenbouw (groep 1 t/m 5) waren: Tigran Grigorjan (OBS de Nijenoord), Max Zheng (OBS de Nijenoord) en Alec Dijkstra (Jozefschool). Tigran prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar.

Voor veel kinderen was dit toernooi de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het was vooral moeilijk om met een klok te spelen, maar het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij hielpen. De mooiste zet deed een jongen met een zwart paard. Hij gaf schaak, maar de witte koning bleek aan alle kanten ingebouwd met eigen stukken. Wit kon het schaak daardoor niet opheffen en bleek schaakmat te staan. Tussen de partijen door deden de deelnemers hun best om de juiste antwoorden te vinden op een aantal schaakvragen. Ze konden daarmee een aantal leuke prijsjes winnen.

De Schaakvereniging Wageningen hoopt dat alle kinderen een leuke dag hebben gehad en dat het schaken naar meer heeft gesmaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht op donderdagavonden van 18.30 tot 20.00 uur. Op donderdag 23 januari begint een nieuwe competitie. Later instappen is echter ook altijd mogelijk. De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen, zonder verdere verplichtingen.

Kijk voor meer info en de uitslagen van het schoolschaak op www.svwageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden