Hans Jansen van de Hoge Born, Hugo Hoofwijk van onder meer UniPlastic, Ruth Hoving van Match & Work en een assistent bakker. (Foto: Pauline Schakenbos)
Hans Jansen van de Hoge Born, Hugo Hoofwijk van onder meer UniPlastic, Ruth Hoving van Match & Work en een assistent bakker. (Foto: Pauline Schakenbos) (Foto: )

Sociale ondernemers nemen kijkje in keuken

Door Pauline Schakenbos

Een delegatie van Thuis Wageningen, zorgboerderij de Hoge Born en Zideris werkproject UniPlastic kwamen op bezoek in de bakkerij van De Koekfabriek voor een kijkje achter de schermen.

WAGENINGEN - Een sociale onderneming is een commercieel bedrijf waar men niet alleen geld verdient, maar ook winst voor de samenleving wil bereiken. Bijvoorbeeld banen voor iedereen of een plek voor ontmoeting en leren. Tutku Yüksel van Thuis: "De Koekfabriek is echt een mooi initiatief. We wilden weten hoe je zoiets opzet."
De Koekfabriek is begonnen in Utrecht en heeft meerdere vestigingen. In Wageningen zit men in de voormalige examenlokalen van het bakkerijcentrum NBC.
Fanny Davelaar van De Koekfabriek: "We kijken wat mensen kunnen en passen het werk daaraan aan. We zeggen altijd: wij nemen geen mensen aan om koekjes te bakken, maar bakken koekjes om mensen in te huren."
Ze werken samen met Match & Work die de zorg op zich neemt. Fanny: "Zo doet iedereen waar die goed in is. De ondernemer doet de commerciële kant, Match & Work levert de benodigde zorg en begeleiding." Voor de zeer slechtziende Giovanni is bijvoorbeeld een oplossing gevonden. Dankzij een pratende weegschaal kan ook hij dingen afwegen in de bakkerij.
De Koekfabriek werkt mee aan een proef met Open Hiring, een initiatief van Start Foundation. Bij een vacature gaat de baan naar de eerste die zegt 'ik wil dit'. Iedereen krijgt zo de kans op werk. Een 57-jarige Koerdische man werd door zijn leeftijd en naam nergens op gesprek uitgenodigd. Nu heeft hij eindelijk een baan en van hieruit kan hij verder. Inmiddels is er een wachtlijst voor de Open Hiring. Voor dagbesteding en re-integratie is er ook werk bij de bakkerij. Hiervoor is nog wel plek.
De Koekfabriek heeft een aantal vaste, grote afnemers in de horeca en bij bedrijven. Nieuwe klanten zijn natuurlijk van harte welkom. In Wageningen zijn de koekjes te koop bij Columbus in de Junusstraat.

www.dekoekfabriek.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden