De Sunset March markeert de officiële start van de campagne ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’ in aanloop naar het Bevrijdingsevenement Wageningen op 4 en 5 mei 2020. Foto: Cees Beumer
De Sunset March markeert de officiële start van de campagne ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’ in aanloop naar het Bevrijdingsevenement Wageningen op 4 en 5 mei 2020. Foto: Cees Beumer (Foto: )

Officiële aftrap Bevrijdingsevenement Wageningen met Sunset March

Nijmegen - Op donderdag 20 februari exact 75 dagen voor 5 mei, liep Wageningen45 in het kader van Gelderland Herdenkt samen met afgevaardigden van Provincie Gelderland, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen, gemeente Wageningen, Ministerie van Defensie en jonge vertegenwoordigers van de Vrijheid, de Sunset March.

Voorafgaand aan de Sunset March droeg wethouder Velthuis namens de Gemeente Nijmegen en de organisatie van Into the Future, deze opgehaalde boodschap, die met dit statement van Anne Bosveld het gevoel van een week Into the Future samenvatte, over aan Van Rumund, burgemeester van Wageningen. Hier zal tijdens de herdenking en viering van de vrijheid in Wageningen op worden voortgeborduurd.

Bij het monument “de Oversteek” legden wethouder Velthuis en burgemeester van Rumund gezamenlijk een krans als eerbetoon aan de omgekomen geallieerde veteranen en als een herinnering aan hoe belangrijk het is dat wij hier vandaag de dag in vrijheid kunnen leven.


Sunset March

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Iedere avond loopt een veteraan bij zonsondergang over de brug. Opvallend aan de brug is dat deze beschikt over 48 paren lichtmasten. Deze lichtmasten staan symbool voor de 48 omgekomen geallieerden op 20 september 1944. Het tempo van de Veteraan wordt bepaald door het ontsteken van deze 48 lichten, wat in totaal 12 minuten duurt.

Gisteren was de 4e keer dat Wageningen45 de Sunset March gelopen heeft. Een traditie die begon in het jaar van 71 jaar Vrijheid en sindsdien de start markeert van de communicatie rondom het Bevrijdingsevenement Wageningen.


Groot Gelders Evenement 

Bevrijdingsevenement Wageningen is dit jaar één van de drie Grote Gelderse Evenementen in het kader van Gelderland Herdenkt. Samen met de twee andere grote Gelderse evenementen; Bridge to Liberation in Arnhem en Into the Future in Nijmegen staan zij ervoor ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren.


Vrijheid: Jij maakt het verschil!

“We willen het persoonlijk maken, lostrekken van grootse daden die door anderen zijn verricht. Iedereen, op grote en kleine schaal, kan het!”, aldus Ward van Beek, bestuurslid Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. ‘Verschilmakers’ zijn mensen (bekend en minder bekend) die uitdragen welk verschil zij maken als het gaat om vrijheid. Mensen uit Wageningen, inwoners van Gelderland en de bevolking van Nederland; jongeren, ouderen en families; op verschillende niveaus en in verschillende belevingswerelden. Iedereen die dat wil, kan deelnemen. Op 6 maart maakt Wageningen45 haar volledige programma voor 4 en 5 mei 2020 bekend. Dan wordt ook duidelijk hoe publiek Verschilmaker kan worden.


Informatie

Op www.wageningen45.nl/agenda is informatie te vinden over alle activiteiten. Houd ook de sociale media van Wageningen45 in de gaten.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden