De initiatiefnemers presenteerden hun producten aan burgemeester Geert van Rumund. (foto: Kees Stap)
De initiatiefnemers presenteerden hun producten aan burgemeester Geert van Rumund. (foto: Kees Stap) (Foto: Kees Stap)

Koekje, bier en oorlogswintermenu

Door Kees Stap

Ter ere van 75 jaar bevrijding

Een ambachtelijk koekje met het stempel ‘Wageningen 75 jaar vrijheid’. Een lokaal gebrouwen bier met de naam ‘Road to Freedom. En een oorlogswintermenu. Donderdag werden ze gepresenteerd in Hotel de Wereld.

Wageningen – Burgemeester Geert van Rumund proefde met veel waardering de lokale producten. “Het is mooi om te zien dat Wageningen in alle geledingen bezig is met de viering van 75 jaar bevrijding. Het geeft kansen op allerlei mooie initiatieven rond het thema vrede. Ook ondernemers hebben het opgepikt. We hadden al de bevrijdingsvlag van het SOW, waarvan ik hoop dat die de komende weken overal te zien is. En nu hebben we ook het koekje, het bier en het menu.”

Het vrijheidskoekje is ontwikkeld door Rijn IJssel Vakschool Wageningen speciaal ter ere van de bevrijders en ter viering van de vrijheid. Docent Robert Braam: “Het is belangrijk dat ook volgende generaties meekrijgen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom zijn we samen met de studenten aan de slag gegaan. We hebben ze gevraagd waar ze aan denken bij vrijheid. Toen kwam naar voren dat het een echt Hollands koekje moest worden. Op basis daarvan zijn we een koekje gaan ontwikkelen.” Volgens studente Chaline Piek worden de koekjes helemaal met de hand gemaakt. Doordat we er zelf het stempel 75 jaar Vrijheid op aanbrengen, zijn we ons meer bewust van de boodschap die we met het koekje uitdragen.” De koekjes worden verpakt in duurzame zakjes, gemaakt van 100% landbouwafval. Ze zijn vanaf begin maart te koop in de winkel ‘Allerlekkerst’ van Vakschool Wageningen, Marijkeweg 5, en bij Brownies en Downies op de Hoogstraat.

Het vrijheidsbier is een initiatief van Joppe Boon. “Vorig jaar zag ik dat in Eindhoven een speciaal bier hadden gemaakt er ere van de bevrijding. Ik vond dat we dat in Wageningen ook moesten hebben en ik heb de mannen van de Stadsbrouwerij Wageningen benaderd.” Volgens Stefan Duurkoop is vervolgens een lekker drinkbaar donkerblond bier ontwikkeld. “We gebruiken granen van het veld op de Westbergweg. En heel toepasselijk heet de hopsoort Liberty. We noemen het bier ‘Road to Freedom’ omdat je het prima kunt drinken op weg naar 5 mei.” Het bier is voorlopig op de tap verkrijgbaar in hun eigen brewpub Rad van Wageningen en bij Hotel de Wereld. Binnenkort is het ook op fles verkrijgbaar.

Tot slot presenteerde Wiebe de Vries van Hotel de Wereld hun speciale oorlogswintemenu. “Onze chef heeft gerechten bedacht met ingrediënten die in de oorlog beschikbaar waren. Denk aan krabbetjes gemarineerd in koffie. Maar ook met tulpenbollen is nog iets lekkers te maken.” Het menu kost symbolisch 19,45 euro en wordt geserveerd op 12 en 20 maart en 4 en 26 april.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden