Ward van Beek en Geert van Rumund geven de tekening van de vrijheidsbloem symbolisch water. (foto: Kees Stap)
Ward van Beek en Geert van Rumund geven de tekening van de vrijheidsbloem symbolisch water. (foto: Kees Stap) (Foto: Kees Stap)

Laat de vrijheid tot 5 mei 75 dagen lang bloeien

Met het hijsen van de speciale bevrijdingsvlag is vorige week donderdag in alle vroegte het startschot gegeven van de viering van 75 jaar bevrijding in Wageningen. Burgemeester Geert van Rumund en Ward van Beek, bestuurslid van Wageningen45, gaven daarna water aan een tekening, waarmee de vrijheid symbolisch ging bloeien.

Wageningen – De ceremonie werd vooraf gegaan door de indrukwekkende voorstelling ‘Vannacht naar dag’. Hierin vertelde en zong theatermaker Quirine Melssen verhalen van mensen die de oorlog meemaakten. Een Italiaanse partizaan, een Poolse redster van duizenden kinderen, een Duitse kampbeul en zijn onthutste kleindochter. En over haar eigen moeder die in Oosterbeek Operatie Market Garden op een traumatische manier meemaakte.

Het thema van de voorstelling paste volgens Van Rumund perfect bij het thema van 75 bevrijding; ‘Jij maakt het verschil’. “Welke keuzes maak jij? Hoe ga jij om met vrijheid. Die vraag willen we de komende 75 dagen voor het voetlicht brengen. Vandaag is het 75 dagen tot 5 mei. Er is vanaf nu elke dag een grote of kleine activiteit waarin we aandacht besteden aan vrede, vrijheid en hoe iedereen daarin het verschil kan maken.”

Meer berichten