Joar Nilssen, Rens Stokman en Yannick van Gelder van Tinyfoods pitchen hun bedrijf aan de jury van 'Jonge Helden'.
Joar Nilssen, Rens Stokman en Yannick van Gelder van Tinyfoods pitchen hun bedrijf aan de jury van 'Jonge Helden'.

Jonge duurzame ondernemingen presenteren zich in Wageningen

WAGENINGEN - De ondernemingen Livestock Robotics, Agroflux en Tinyfoods dingen mee naar de titel 'Jonge Helden'. Tijdens een pitch in Starthub op 1 februari overtuigden de studenten of afgestudeerden van de Universiteit Wageningen (WUR) de juryleden. Op het Business Event Wageningen op 27 maart zal de winnaar bekend worden.

Door Rick Praamstra

Tom Bewernick draagt als een van de weinige ondernemers geen net pak. Hij ziet er ook niet uit als een ondernemer. De vraag is ook of hij dat wel wil. In zijn sympathieke betoog over zijn bedrijf Mycocycle dat paddenstoelen kweekt op basis van koffieresidu vertelt hij dat geld verdienen niet het belangrijkst is, maar de wereld beter maken. Hij levert aan restaurants, reformwinkels en particulieren en wil graag op meer plekken dan Wageningen zijn schimmels kweken. Hij gaat niet door naar de finale, maar wint wel harten met zijn verhaal.


Duurzaamheid is het sleutelwoord vandaag. Zo houdt Tinyfoods zich bezig met het kweken en verkopen van insecten voor de kweekvismarkt. Kweekvissen krijgen nu vooral wilde vissen als voer. Het bedrijf wil onder meer overbevissing tegengaan. Aegroflux ontwikkelt zeewier als voedsel voor melkkoeien - en kalveren. Zeewier kweken kan zonder onkruidverdelgers, pesticiden of bemesting. Livestock Robotics houdt zich bezig met robotsystemen voor de pluimveehouderij, wat onder meer het welzijn van dieren verbetert.

De wedstrijd 'Jonge Helden' wordt voor de vierde maal gehouden en is een initiatief van de non-profitorganisatie StartLife. Zij houdt zich bezig met het ondersteunen van startende ondernemingen van jonge ondernemers die studeren aan de WUR of daar zijn afgestudeerd.

De titel 'Jonge Held' is een aanmoedigingsprijs vertelt Gitte Schober, programmaleider van StartLife. "Het werkt tweeledig: winnaars krijgen financiële ruimte om hun bedrijf op te starten en een eerste productie te draaien. Daarnaast krijgen ze meer bekendheid binnen de Food Valley (netwerk voedselindustrie Vallei) en komen zo in contact met investeerders, experts en coaches."


De genomineerde moeten regionaal impact hebben, regionale werkkracht leveren en zo een economische bijdrage leveren aan de regio Wageningen. Dat ze kunnen uitgroeien tot grote spelers bewijst EagleView, zij ontvingen een lening van StartLife. Schober: "Zij gebruiken drones voor precisielandbouw. Ze hebben inmiddels 25 werknemers en hebben meer vierkante meter kantoorruimte dan StartLife."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden