Stagiairs Art en Daan krijgen uitleg van  fietsspecialist Denis (tweede van links) en zijn assistent Michael (geheel rechts) in de fietsenwinkel in Wageningen Noordwest.
Stagiairs Art en Daan krijgen uitleg van fietsspecialist Denis (tweede van links) en zijn assistent Michael (geheel rechts) in de fietsenwinkel in Wageningen Noordwest. (Foto: P Schakenbos)

Voor ieder kind een fiets dankzij samenwerking

Door Pauline Schakenbos

Wageningen - Op dinsdagmorgen is het volle boel in de werkplaats van 2Wielercentrum Wageningen Noordwest. Zes leerlingen van Pantarijn Praktijkonderwijs gaan er fietsen opknappen voor stichting Olrik. De fietsen gaan naar kinderen uit arme gezinnen.

Via de jongerenwerkers van wijkhuizen Pomhorst en Nude kwamen Kobi van Brakel en Wati Soemantri erachter dat in Wageningen zeker 30 kinderen tussen 6 en 18 jaar geen fiets hebben om naar school te gaan of op schoolkamp.

Kobi en Wati zijn van stichting Olrik. In samenwerking met 2Wielercentrum Ede-Wageningen, wijkcentrum De Pomhorst en Praktijkonderwijs Pantarijn hebben zij nu een prachtig plan gemaakt waarmee fietsen beschikbaar komen voor die kinderen waarvan de ouders geen fiets kunnen betalen.

Zes jongens gaan aan de slag. De begeleiding is in handen van Denis Mehinovic en zijn assistent Michael, beiden oud leerlingen van Pantarijn. Denis is inmiddels opgeklommen tot filiaalhouder in Noordwest. Ze hebben de werkplek zo ingericht, dat de jongelui tegelijk bezig kunnen. "Het mooie hiervan is dat ze in de echte praktijk leren in plaats van in een leslokaal," zegt stagebegeleider Annet Roelofs. Ook techniekdocent Oscar Maatkamp is tevreden: "Ze krijgen goede begeleiding."

Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. Er is een stageplek voor leerlingen en voor ieder kind een fiets. Plus, het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen particulieren, ondernemers, onderwijs en welzijnswerk.

"Het mes snijdt zelfs aan vier kanten" zegt Rob Straatman van 2Wielercentrum. "Ik kan hierdoor gemakkelijk nieuw personeel vinden. Ik heb er al een paar handige handen tussen gezien."

Doneer een fiets

Heeft u een oude (kinder)fiets in de schuur staan die er nog goed uitziet? Doneer hem aan stichting Olrik. Zij zorgen ervoor dat hij opgeknapt wordt. U maakt er een kind in Wageningen blij mee! Dit project wordt financieel gesteund door het Initiatievenfonds Wageningen en stichting Olrik.

www.stichtingolrik.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden