Zonder brandweervrijwilligers terug naar de Middeleeuwen en moeten we blussen met emmertjes water. (foto: Huib Loeb, Camera Club Wageningen)
Zonder brandweervrijwilligers terug naar de Middeleeuwen en moeten we blussen met emmertjes water. (foto: Huib Loeb, Camera Club Wageningen) (Foto: )

Zonder vrijwilligers geen brandweer in Wageningen

Wat zou er gebeuren als zij stoppen met vrijwilligerswerk? Dat kun je zien bij de reizende tentoonstelling “Hart van Wageningen”. Te zien van 12 t/m 27 maart in het Startpunt, Rooseveltweg 408. www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/wageningen/tentoonstelling. Bij de brandweer in Wageningen werken alleen vrijwilligers. Stel dat die er niet zouden zijn, wat zou er dan gebeuren? “Dan loopt het flink uit de hand. Dan gaan we terug naar de Middeleeuwen en moeten burgers zelf gaan blussen met emmertjes water”, zegt bevelvoerder Henk Jan Dozeman.

Wageningen – Maar ook is er geen hulp voor mensen die te water geraken of die door een ongeluk bekneld zitten in hun auto. Een gaslek, omgewaaide bomen op de weg, assistentie aan de ambulance: allemaal zaken waarvoor de brandweer in actie komt.

Het korps in Wageningen telt 45 vrijwilligers, allemaal mannen, hoewel vrouwen ook welkom zijn. Henk Jan: “We doen dit graag vrijwillig. Iedereen in betaalde dienst nemen kan gewoonweg niet. We vinden het belangrijk en uitdagend. Bovendien is het een hechte club waar veel gelachen wordt.” Maar ze maken met elkaar ook pittige dingen mee bijvoorbeeld als er slachtoffers vallen. Na een incident is er altijd een nabespreking zodat iedereen zijn verhaal kwijt kan.

De vrijwilligers krijgen een basisopleiding van twee jaar. Ze worden ook getest op fysieke en mentale vaardigheden, want het is pittig en verantwoordelijk werk. Elke week is er op woensdag een oefenavond waar praktische en theoretische kennis aan bod komt.

Om de drie weken hebben ze één week dienst. Dan moeten de mannen paraat staan en binnen vier minuten op de kazerne kunnen zijn, ook midden in de nacht. Een baard is uit den boze vanwege de ademluchtmaskers en op een feestje zal je het moeten doen met een alcoholvrij biertje. Dat hebben de brandweervrijwilligers er graag voor over. De bevelvoerder is blij met de waardering die ze regelmatig van mensen ontvangen. Henk: “Dan komen ze gebak brengen op de oefenavond.”

In de kazerne aan de Marijkeweg staan twee bluswagens, een reddingsboot en een hoogwerker. Ook een containerwagen die veel water kan herbergen en één kilometer slang aan boord heeft. Die zet de brandweer in bij moeilijk bereikbare plekken zoals een bosbrand.

De vrijwillige brandweer in Wageningen is onderdeel van de veiligheidsregio Gelderland Midden. Dat betekent dat de vrijwilligers zo nodig ook buiten Wageningen aan het werk zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden