Nicole Pluim en Martinus de Kam inspireren elkaar tot mooie projecten (foto Machteld Smid)
Nicole Pluim en Martinus de Kam inspireren elkaar tot mooie projecten (foto Machteld Smid) (Foto: )

'De rollator van mevrouw Bloem'

Sterk samen gaan van gedichten en pentekeningen

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Martinus de Kam en Nicole Pluim komen binnenkort met een verhalenbundel, geschreven door De Kam en geïllustreerd met pentekeningen van Pluim. Nicole exposeert tot eind maart haar illustraties in de bibliotheek onder de noemer 'Beeldspraak', versterkt met poëzie van Martinus.

‘De rollator van mevrouw Bloem bevat 25 bijzonedere‘verhalen over lieve, nare en rare mensen’. De Kam debuteerde in 2006 met een jeugdboek en publiceerde daarna nog drie andere jeugdboeken bij verschillende uitgevers. Veel van zijn verhalen spelen zich af in Zeeland, waar De Kam is opgegroeid. ‘De rollator van mevrouw Bloem’ is zijn eerste boek dat voor volwassen lezers is geschreven. "In de afgelopen jaren heb ik veel korte verhalen geschreven. Mijn inspiratie vind ik in gebeurtenissen die ik heb meegemaakt of ergens heb gelezen. Mijn fantasie staat niet stil en doet voor mij de rest". Het titelverhaal 'De rollator van mevrouw Bloem' ontstond bijvoorbeeld naar aanleiding van De Kams ervaring als taxichauffeur: "Ik moest een mevrouw met een rollator vervoeren. Er was haast bij. Het gevolg was een bijna rampzalige gebeurtenis. Dat wordt dan het begin van een verhaal, waarin het voorval natuurlijk wél moet eindigen in een catastrofe…"
Voor deze bundel heeft De Kam alle verhalen, die hij in de loop der jaren heeft geschreven opnieuw kritisch gelezen en waar nodig herschreven. De boekomslag en de tekeningen van Nicole Pluim bij de verhalen geven het boek een extra dimensie. Nicole Pluim: “Martinus schrijft vlot en makkelijk. Zijn verhalen zijn beeldend, ik kan me er snel iets bij voorstellen. Met mijn tekeningen in het boek heb ik geprobeerd de lezer nieuwsgierig te maken naar het verhaal.”

Het tweede project van Nicole Pluim en Martinus de Kam is de expositie ‘Beeldspraak’, die tot 29 maart in de bibliotheek te zien is. ‘Beeldspraak’ bestaat uit zestien tekeningen, die Nicole met een kroontjespen en Oost-Indische inkt heeft gemaakt. Nicole Pluim: “In deze inkttekeningen heb ik gedichten van Martinus willen uitdrukken in beelden. De gedichten van Tinus roepen gevoelens bij mij op die ik op papier weergeef in beeld en sfeer. Daarbij maak ik gebruik van bestaande of zelfgemaakte foto's en tekeningen die ik bewerk en samenvoeg tot een nieuwe presentatie. Het was voor mij een zoektocht in een nieuwe wereld. Het werken met Oost-Indische inkt was nieuw voor mij en een inktstreek die is gezet, is nauwelijks te verwijderen. Daarnaast moest ik me voortdurend afvragen hoe ik mijn eigen interpretatie van de gedichten kon vormgeven zonder de teksten geweld aan te doen.” Nicole Pluim werkt graag alleen. "Maar ik heb ontdekt dat één plus één drie is: onze samenwerking heeft een absolute meerwaarde.”

‘Beeldspraak’ is te zien op de eerste verdieping van de bibliotheek. Nicole Pluim is elke vrijdag (19-20u) en zaterdag (15-16u) aanwezig bij de expositie. Het boek ligt binnenkort in de boekwinkel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden