Kinderburgemeester Mats van Leersum en Mieke van Hooft kijken samen vooruit naar de Jeugdlintjes (foto Jan Boer)
Kinderburgemeester Mats van Leersum en Mieke van Hooft kijken samen vooruit naar de Jeugdlintjes (foto Jan Boer) (Foto: )

Kinderburgemeester over Jeugdlintjes

"Nee, het is geen ketting, maar een keten!"

Door Jan Boer

WAGENINGEN  -De 11 jarige Mats van Leersum is de eerste kinderburgemeester van Wageningen. Dit interview is vóór de coronacrisis gemaakt, evenals de foto.

Mats, in het gewone leven leerling van basisschool De Nijenoord, kijkt vooruit naar het evenement van de Wageningse Jeugdlintjes, dat vanwege de crisis wordt verplaatst van april naar het laatste kwartaal van dit jaar. Mieke van Hooft, onlangs benoemd tot nieuw lid van de jury, die verantwoordelijk is voor de toekenning van de lintjes, sprak met Mats. Mieke: "Hoe moet ik jou aanspreken?" Mats glimlacht: “Natuurlijk mag je gewoon Mats zeggen. Maar ‘burgemeester’ mag ook hoor!” Trots laat hij zijn ambtsketen zien met op de ene kant het wapen van Wageningen en op de andere kant de Nederlandse leeuw. “Nee, je mag het absoluut géén ketting noemen! Een ketting gebruik je voor je fiets”. Nadat Mats op het Jeugdjournaal een kinderburgemeester had gezien, deed hij een open sollicitatie bij de gemeente Wageningen. “Burgemeester van Rumund vond het een goed idee. Ik mag dit twee jaar doen, daarna wordt er gekeken of er een opvolger komt”. Mats van Leersum vindt zijn functie leuk en spannend. “Ik stond op het bordes om Sinterklaas te verwelkomen en met carnaval mocht ik een speech houden!” Hij mocht ook meehelpen bij het uitreiken van de Jeugdlintjes. “Nee, ik was niet bang dat ik iemand in zijn vel zou prikken". Na de coronacrisis gaat hij samen met de burgemeester de scholen langs om te vertellen over de Jeugdlintjes. “Sommige jongeren doen goede dingen, bijvoorbeeld zwerfafval opruimen, bejaarden of gehandicapten opvrolijken. Jongeren, die dat doen, mogen best weten dat ze goed bezig zijn. Daar zijn de Jeugdlintjes voor bedoeld. Maar ook kinderen die bijvoorbeeld goed zijn in sport of in muziek kunnen worden voorgedragen”. Zelf kreeg Mats vorig jaar ook een Jeugdlintje. “Ik was heel erg blij verrast, niemand had mij iets verteld". In november neemt Van Rumund afscheid als burgemeester. “Ik vind het jammer dat hij weggaat. Hij is altijd aardig en vrolijk. Het is spannend dat er straks iemand voor hem in de plaats komt. Die persoon moet natuurlijk gewoon zichzelf zijn, maar ik hoop wel dat het iemand is, die jongeren serieus neemt. Want dat vind ik heel belangrijk. Kent u een Wageningse jongere, die weleens in het zonnetje gezet mag worden? Een jongere, die bijvoorbeeld altijd boodschappen haalt voor de buurvrouw, activiteiten organiseert voor een goed doel of opkomt voor anderen? Maar ook kinderen die de buurt schoon houden of het meisje dat regelmatig haar gehandicapte broertje wegbrengt. Of de kinderen die een inzamelingsactie voor het goede doel hebben georganiseerd. Meld hem of haar dan aan voor het jeugdlintje. Ook jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van sport of cultuur komen in aanmerking. Vraag het aanmeldformulier aan via de website van de gemeente.

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden